Abbing, Fik


 

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 1540.008

Een fraaie uitgave van en over historisch Dordrecht - "Dordrecht 1650-1800", uitgegeven door Waanders uit Zwolle - bevat een keur aan oude en zeer oude prenten en tekeningen van de hand van onder andere beroemde in Dordrecht ooit levende en werkende kunstenaars. Wij vinden dat (kopieën van) hun kunstwerken (zie de bijgevoegde foto) niet mogen ontbreken in ons overzicht van in Dordrecht levende, geboren en gewerkte kunstenaars. Het betreffende volgende (Dordtse) kunstenaars:

  1. Carel Frederik Bendorp
  2. Aart Schouman
  3. Abraham van Strij
  4. Johannes Rutten
  5. Ary van Wanum
  6. Jacob van Strij
  7. Abraham van Strij jr.
  8. Martinus Schouman
  9. Frans Jacobus van den Blijk
  10. Johannes Willem Boshamer

N.b.: deze voorstelling (in kopie) van bovenstaande kunstenaar (rood aangezet) maakt deel uit van voornoemde publicatie worden ook kort vermeld bij BI 999.121.

Prijs op aanvraag

 

Abbing, Fik

Fik Abbing [naamvarianten: Frederik Hendrik Abbing, F.H. Abbing Jr.; signeerde als Abbing) werd op 8 mei 1901 in Teteringen (bij Breda)] geboren en overleed op 12 augustus 1955 in Amsterdam. Zijn vader was de bekende poppenspeler Henk Abbing

Hij studeerde aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam waar hij onder andere leerling was bij Antoon Derkinderen, Johan Gabriëlse, Richard Roland Horst, Nicolaas van der Waay en Gerard Westermann. Later was hij zelf weer de leermeester van Rose Marie Gompertz en Hans van Leerink.

Als kunstenaar was hij werkzaam in Amsterdam en maakte daarnaast studiereizen naar Italië, Frankrijk en Denemarken.

Fik was zowel schilder als wandtapijt-ontwerper, aquarellist, monumentaal- en textielkunstenaar, tekenaar en glas-in-lood zetter. Zijn werk concentreerde zich voornamelijk rond portretten, christelijk religieuze voorstellingen, landschappen, stads- dorps-, strand- en havengezichten, stillevens, interieurs en boerengenre waarbij olie- en waterverven zijn voorkeur genoten.

Abbing was lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam, van de Hollandse Aquarellistenkring (medeoprichter) en van de Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken.

Vermeld in Scheen, Jacobs, de Bodt / Kapelle.