Altink, Jan

Portret jonge vrouw
 
Portret jonge vrouwPortret jonge vrouw
klik voor fullscreen

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 006.001

Een meesterlijk geschilderd portret van een jonge vrouw in de zo kenmerkende 'Altink'-stijl. De schilder Altink weet met een minimum aan verf'vegen' genadeloos de karaktereigenschappen (arrogant en uitdagend tegelijk in dit geval) van deze jonge vrouw vast te leggen.

Formaat: 40 x 30.

Olieverf (op plaat).

Gesigneerd: l.o. (moeilijk leesbaar) en reverse.

Fraai ingelijst in meerkleurig houten kader.

Prijs op aanvraag

 

Altink, Jan

Jan Altink werd op 21 oktober 1885 in Groningen geboren en stierf er ook op 6 december 1971.

Volgde zowel aan de kunstnijverheidsschool in Groningen als aan de Academie Minerva - ook in Groningen - lessen en haalde er zijn MO-akte tekenen in 1911. Fransiscus Hermanus Bach en Dirk de vries Lam waren zijn praktische leermeesters.

Wekte en schilderde zowel in Groningen, Hamburg, Keulen, aan de Franse Rivièra, in Noord-italië en in Davos.

Zo ongeveer alle technieken (schilderen, tekenen, aquarelleren, pastelleren, lithograferen) werden door hem beoefend. Was er echter ook niet vies van om in opdracht ex-libri te ontwerpen. Geen kunstenaarsonderwerp ging hem te hoog of te ver  ((naakt)figuren, portretten, dieren, landschappen, tuinen maar ook stillevens waren onderdeeel van zijn productie).

Jan Altink was mede-oprichter en bestuurslid van de 'De Ploeg'-stroming en werd zelf gelauterd met de Culturele prijs van de stad Groningen in 1954.

Verder was hij docent aan de Academi Minerva vanaf 1934 waar een stoet van leerlingen (Siep van den Berg, Ruurd Elzer, Wietse Hoving, Marten Klompier e.v.a.) het vak va hem leerden. Op zijn beurt werd Altink sterk beïnvloed door Jan Wiegers.

Vermeld in Vollmer, Scheen, Witt Checklist, Saur, Jacobs en Scharten.

Jan Altink 1885-1971:

 

 

 

 

 

 

 

Jan Altink