Disberg, Harry

PTT-logo
 
PTT-logoPTT-logo
klik voor fullscreen

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. COL 848.002

De diverse logo's van de PTT illustreren goed de ontwikkeling van de Nederlandse vormgevingstraditie. Begin 20ste eeuw waren het vooral de deftige, overweldigende (denk ook aan de toenmalige waardepapieren) elementen - vooral bij staatsbedrijven - die de kernen van hun logo's bepaalden.
Het eerste PTT-logo - de zogenaamde "PTT-ster" - uit 1935, werd door Nicolaas de Koo ontworpen in 100% zwart. Vanaf 1950 gebruikte de PTT een logo door Gradus van Eeden ontworpen. Het derde logo - een beeldmerk met een geabstraheerde posthoorn - werd ontworpen door Harry Disberg (zie de foto). Dit logo was juist wit met een donkerblauwe achtergrond. Na de verzelfstandiging van de PTT ontwiep Studio Dumbar een geheel nieuwe huisstijl.

Deze korte opsomming plaatst het door Harry Disberg ontworpen PTT-logo midden in de culturele ontwerprevolutie. Desondanks bleef de afstand tot het vormdenken van kunstenaars als Harry Disberg tot die van Theo van Doesburg erg groot.
De door ons gebruikte foto werd geleend van een Wikipaedia-pagina over Van Disberg / PTT.

Formaat: n.v.t..

Kopie (foto).

Gesigneerd: n.v.t..

Inlijsten: n.v.t..

Prijs op aanvraag

 

Disberg, Harry

Harry Disberg [naamvariant: Hermanus van Disberg; monogrammeerde als HD aaneen)] werd op 20 november 1921 in Arnhem geboren en overleed op 30 september 2004 in Enschede.

Hij volgde kunstzinnige opleidingen bij Kunstoefening in Arnhem en aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Op latere leeftijd werd hij benoemd tot leraar aan de AKI (Academie voor Kunst en Industrie) in Enschede.

Harry was naast grafisch ontwerper een verdienstelijk linosnijder, lithograaf, schilder en tekenaar met een voorkeur voor dier- en figuurvoorstellingen alsmede abstracties. Verder was hij een gevraagd ontwerper van postzegels en affiches.

In 1952 ontving hij en eervolle vermelding tijdens de uitreiking van de Frans Duwaerprijs.

Disberg was lid van Pulchri Studio in Den Haag, van de Liga nieuw beelden en van Xylon.

Vermeld in Scheen.