Doyle, Richard

Vliegende sprookjesprinses
 
Vliegende sprookjesprinsesVliegende sprookjesprinses
klik voor fullscreen
Vliegende sprookjesprinses Vliegende sprookjesprinses

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. COL 1497.001

Van meerdere kunstenaars worden voortdurend - in dit geval van Richard (Dicky) Doyle weliswaar lang na zijn dood - kunstwerken verspreid via nadrukken of zoals in dit geval middels ansichtkaarten. Deze werd uitgegeven door The Medici Society Ltd., Londen (zie ook de tweede foto, nr. P.C. 1862). Een terecht initiatief, want zijn surrealistsche werk werk boeit de kunstliefhebber nog steeds. Het origineel is vermoedelijk eigendom van de uitgever Longmans, Green & Co..

Formaat: 10,5 x 14,9.

Ansichtkaart (fotogravure).

Gesigneerd: niet.

Niet gelopen.

Niet ingelijst.

€ 1,00

 

Doyle, Richard

Richard Doyle (naamvarianten: Dick Doyle, Dick Kitcat) werd op 18 september 1824 in Londen geboren en overleed daar ook op 10 of 11 december 1883. Hij was een zoon van de Ierse cartonist John Doyle. Ook zijn broers James, Charles en Henry Edward kozen het kunstenaarspad. Hij was een neef van de beroemde auteur Sir Arthur Conan Doyle.

Welke kunstzinnige trainingen, cursussen, lessen  hij heeft gevolgd is ons niet bekend.  Vermoedelijk werd hij 'opgeleid' door zijn vader. Wel gaf hij Charles Edward Hallé op latere leeftijd les.

Wel weten we dat hij in dienst trad van het beroemde Punch als illstrator en daar 7 jaar voor werkte.  Buiten dit dienstveband in Londen was deze stad ook zijn min-of-meer vaste werkplaats.

Zijn fascinatie voor sprookjes was bijna spreekwoordelijk. Zo verzorgde hij de illutrsties bij The Fairy Ring (de 'nieuwe' Grimm-verrtaling). Daarnaast zijn er van zijn hand de nodige botanische voorstellingen bekend.

Vermeld in Thieme / Becker, Johnson / Greutzner,  Witt Checklist, Witt Library, Bénézit, Saur.

alt