Hartman, Juus

Bosgezicht
 
BosgezichtBosgezicht
klik voor fullscreen

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 559.011

Juus Hartman bleek een goed oog te hebben voor de natuur. Dit werk stamt mogelijk uit de vroege periode van haar schildercarriëre. Om de één of andere reden had Hartman aanvankelijk iets met paadjes en natuurgebieden. Er zijn dan ook meerdere doeken van haar bekend (zie ook CO 559.005 en CO 559.006) van zanderige bospaden. Of zij deze doeken primair schilderde voor de verkoop, want het waren dé populaire voorstellingen voor interieurs in de dertiger jaren van de vorige eeuw, is ons niet bekend?

Formaat: 50 x 40.

Olieverf.

Gesigneerd: l.o..

Deftig, traditioneel ingelijst.

Prijs op aanvraag

 

Hartman, Juus

Juus Hartman (voorkeurnaam: Juus Hartman; naamvarianten: Juus Bitter, Juus Bitter-Hartman, Justine Louise Hartman, Juus Schayk-Hartman, Juus Schayk, Louise Hartman) werd op 14 juli 1905 in Semarang geboren en overleed op 21 november 1970 in Den Haag. Zij huwde op 5 mei 1932 met J. van Schaijk in Den Haag en hertrouwde in Den Haag op 5 oktober 1954 met Theo Bitter. Zij was de zus van Wibbo Hartman.

Zij volgde een opleiding aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag en volgde daarnaast lessen bij Henk Meijer en Tjieke Roelofs-Bleckmann.

Juus Hartman was voornamelijk als kunstenares werkzaam in Den Haag en Amsterdam maar ook een onbekende periode in Italië.

Ze was actief als aquarellist, illustrator, (pen)-tekenaar, etser, lithograaf, houtgraveur en vervaardiger van gouaches en van haar zijn vooral (zelf)-portretten, figuurvoorstellingen en landschappen bekend.

Hartman was lid van de Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken en van Pulchri Studio in Den Haag.

Vermeld in Scheen, Jacobs, Scharten, Jacobs.