Kamerlingh Onnes, Harm

Veldboeket in blauwe vaas
 
Veldboeket in blauwe vaasVeldboeket in blauwe vaas
klik voor fullscreen

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 156.008

Ook van Kamerlingh Onnes zijn er stillevens in vele soorten en maten, maar deze stillevens zijn altijd te herkennen als die van hem. Dit stilleven is er andermaal een treffend voorbeeld van. Vlot geaquarelleerd met oog voor details. Elke bloem van dit veldbouquet heeft een eigen plaats 'veroverd' in de creatie, elke bloem op zich is herkenbaar en straalt een sfeer uit van 'het voorjaar komt er aan, zie mij eens'. Het kijken naar deze aquarel betekent genieten, steeds weer.

Formaat: 34 x 29.

Aquarel.

Gesigneerd: l.o. ('58).

Achter glas en in een passe-partout eenvoudig maar smaakvol ingelijst.

Prijs op aanvraag

 

Kamerlingh Onnes, Harm

Harm Hendrick Kamerlingh Onnes (Naamvarianten: Harm Hendrick Kamerlingh Onnes, Harm Hendrik Kamerlingh Onnes, Harm Henrick Kamerlingh Onnes, Harm Onnes, Harm Kamerling Onnes; monorammen: HKO, HHKO) werd op 15 februari 1893 in Zoeterwoude geboren en stierf op 20 mei 1985 in Leiden. Harm komt uit een bekend Nederlands kunstenaars-geleerden geslacht. Hij is de zoon van Menso Kamerlingh Onnes en de neef van onder andere Onno Kamerlingh Onnes, Floris Verster en Hannie van Till- Tutein Nolthenius.

Onno is autodidact en kreeg aanvankelijk les van zijn vader Menso, zijn neef Floris Verster en zij nicht Hannie van Till Tutein Noltenius. Later volgde hij nog een opleiding aan de Teken- en Schilderacademie 'Ars Aemulae Naturae' in Leiden.

Zijn kunstenaarsbloed bracht hem naar vele plaatsen in Nederland (Zoeterwoude, Leiden, Oegstgeest, Scheveningen, Den Haag, Delft, Voorschoten, Leiden en Terschelling), China,  Japan, Nederlands Indië en Tunesië (Tunis). De vele invloeden van de lokale culturen zijn zeker in zijn werken terug te vinden,

Harm Kamerlingh Onnes schilderde, aquarelleerde, tekende, beschilderde glas, was keramist, vervaardigde mozaïken en glas in lood voorstellingen. Hij werkte zowel met (plakkaat)verf, waterverf en klei. Harm ontwierp ook postzegels. Uit zijn handen kwamen zowel (bloem)stillevens, figuurvoorstellingen, haven-, strand- en stadsgezichten, interieurs, (winter)landschapppen en zeescènes maar ook zelfportretten en topografische voorstellingen.

Kamerlingh Onnes wordt tot de stroming 'De Stijl' gerekend.

Hij was lid van Kring '46, van de Nederlandse Federatie van Beroepsverenigingen van Kunstenaars, van Pulchri Studio, van het Sint-Lucas Gilde in Delft, van de Kunst om de Kunst in Leiden, van De Sphinx te Leiden, van Arti et Amicitiae te Amsterdam, van de vereeninging Sint Lucas te Amsterdam, van De Onafhankelijken te Amsterdam en van het Nederlands Kunstenaars Genootschap.

Kamerlingh was onder ander de leraar van Lily ter Kuile.

Vermeld in Scheen, Witt Checklist, Saur, Jacobs, Scharten en Jacobs.

Kamerlingh Onnes, Menso (1860-1925) - Zelfportret (1907);olieverf;doek;95 x 71,5;gesigneerd r.b.