Klein, Frits


 
Donauwörth / Schwaben
klik voor fullscreen

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 1538.001

Ofschoon Frits Klein vooral bekendheid genoot en nog steeds geniet (zie Indisch Museum / Bronbeek /Arnhem) vanwege zijn vaak zeer fraaie - vaak bijna etherische - aquarellen met vooral Indische landschappen, strandgezichten en genrestukken als onderwerp. Hier de bekende uitzondering op de regel. Een litho van een Zuid-Duits dorp. Vermoedelijk - gezien zijn Duitse roots - gemaakt naar aanleinding van een nostalgische reis door zijn voorvaderlijk land.

Formaat: 14 x 18.

Litho.

Gesigneerd: r.o.; l.o. geannoteerd: Donauwörth / Schwaben.

Eenvoudig - achter glas en gevat in een passe-partout - ingelijst.

Prijs op aanvraag

 

Klein, Frits

Frits Klein (naamvarianten: Fred Klein, Friedrich Franz Albert Klein; signeerde als Klein) werd op 8 april 1898 in Bandung (Java) geboren en overleed op 24 of 25 april 1990 in Parijs. Hij was getrouwd met Marie Raymond Klein en de vader van Yves Klein.

Hij volgde kunstzinnige opleidingen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan  de Académie André Lhôte in Parijs. Frits was leerling bij onder andere Conrad Kickert en André Lhôte zelf. Frits onderwees onder andere weer Joe Wols.

Frits Klein was als kunstenaar onder andere actief in Bandung, Hilversum, Apeldoorn, Den Haag, Rotterdam, Parijs, Saint-Tropez en Cagnes.

Klein was zowel (wand- en decor)schilder als tekenaar. lithograaf, pastellist, aquarellist en beeldhouwer.

Zijn kunstwerken bevatten vaak landschappen, strandgezichten, dier- en figuurvoorstellingen, portretten en (vruchten)stillevens.
Frits werkte veel met water- en olieverven.

Hij was lid van de Hollandse Kunstenaars Kring, van de Hollandse Aquarellisten Kring en van de Salon du dessin et de la peinture à l'eau in Parijs.

Vermeld in Scheen, Saur, Jacobs.