Kropp, Martha

IJsselkade Zutphen
 
IJsselkade ZutphenIJsselkade Zutphen
klik voor fullscreen

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 1531.001

Het handelsucces (en economische welvaart) van de Hanzestad Zutphen straalt onmiskenbaar van deze ets van Martha Kropp af. Ofschoon zij nauwelijks bekend is (geworden) in Nederland heeft ze kennelijk - gezien deze ets - toch ook als (brood?)kunstenaar in Nederland gewerkt.
Zij maakt deze schets hoogstwaarschijnlijk vanuit het buurtschap De Hoven, recht tegenover Zutphen aan de IJssel gelegen

Formaat: 22 x 30.

Ets.

Gesigneerd: r.o..; l.o. annotatie 'bij Zutphen'.

Traditioneel, eenvoudig achter glas ingelijst.

€ 50,00

 

Kropp, Martha

Martha Kropp (naamvariant: Martha Elise Kropp) werd op 27 april 1880 Burtscheid / stad Aken geboren en overleed in de nacht van 9 op 10 oktober 1968 Karlsruhe.

Martha volgde kunstzinnige opleidingen aan de Badische Kunstgewerbe schule en aan de Schilderschule in Karlsruhe bij onder andere professor Ludwig Schmid-Reutte en aan de Académie Ranson in Parijs (bij onder andere de symbolist Maurice Denis).

Favoriete onderwerpen van Kropp waren landschappen (etsen, schilderijen en aquarellen), portretten en genrevoorstellingen.

In 1930 ontving ze de zilveren medaille van de stad Karlsruhe.

Als kunstenares was zij onder andere actief in Bretagne, Zutphen en Karlsruhe (als freelance kunstenaar en schrijver).

Martha was naast schilder en graficus ook actief als auteur (voor haar literaire werk ontving ze de literaire prijs van de stad Karlsruhe). De componist Margarete Schweikert zette enkele van haar gedichten op muziek.

Kropp was lid van de kunstenaarsgroep Daxlander.

In 1923 nam ze deel aan een kunsttentoonstelling in Karlsruhe, in 1925 aan de kunsttentoonstelling in Baden-Baden en in 1932 aan de tentoonstelling "The Woman in the Picture" bij de Badischer Kunstverein. Darnaast nam zij deel aan tentoonstellingen in Parijs, München, Stuttgart en Dresden.

In 1970 werd er een straat - Martha Kropp Strasse – naar haar vernoemd in Daxlanden.

Vermeld in Vollmer, Saur.