Lebret, Frans

Stalinterieur
 
StalinterieurStalinterieur
klik voor fullscreen

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 189.004

Het werk van Frans Lebret was (en is) zeer gevierd en het is dan ook niet verwonderlijk dat er vele graveurs waren die zijn werk via een stalen of koperen plaat kopieerden om te dienen als illustratiemateriaal voor boeken en tijdschriften. Maar de druks werden ook wel verkocht als losse bladen en ingelijst om te worden getoond.

Formaat: 21 x 30.

Gravure.

Gesigneerd: in gravure (oktober 1885).

Klassiek ingelijst achter glas.

Prijs op aanvraag

 

Lebret, Frans

Frans Lebret  werd op 7 november 1820 in Dordrecht geboren en overleed daar ook op 25 juli 1909. Lebret volgde geen speciale kunstopleidingen maar werd wel jarenlang begeleid door de romantische schilder Willem de Klerk en Hendrik Frederik Verheggen. Hij vertrok voor een lange (kunststudie?)reis naar Nederlands Oost-Indië in 1863.

Lebret schuwde weinig technieken en manifesteerde zich zowel als schilder, tekenaar, aquarellist, etser en lithograaf.

Was niet alleen lid van het Tekengenootschap 'Pictura' maar werd later ook bestuurslid en uiteindelijk voorzitter van het Tekengenootschap 'Pictura' in Dordrecht.

Als leraar trad hij op voor Adrianus Johannes Grootens.

Hij schilderde voornamelijk (arcadische) landschappen en stalinterieurs met vee maar van zijn hand zijn ook veel genrestukken, berglandschappen, portretten en stadsgezichten bekend. Op hoge leeftijd tekende hij uit zijn hoofd nog steeds stadsgezichten van Dordrecht die al lang door sanering en / of nieuwbouw verdwenen waren.

Vermeld in Scheen, De Loos-Haaxman, Hoogenboom.