Lebret, Frans


 
Landschap bij Mülheim
klik voor fullscreen

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 189.018

Ofschoon Frans Lebret vooral bekendheid genoot en nog steeds geniet als 'schapenschilder / -tekenaar' schuwde hij zeker ook andere onderwerpen - zoals portretten, genrestukken en landschappen - niet. Hier een landschapschets in de omgeving van het Duitse Mülheim gemaakt. Gestart als tekening en (vermoedelijk) later nog aquarelistisch bewerkt. Gezien de status van deze tekening / aquarel kwam deze al ergens in het midden van de 19de eeuw tot stand.

Formaat: 29 x 43.

Gemengde techniek (tekening / aquarel).

Gesigneerd: niet / onduidelijk / mogelijk; l.o. geannoteerd 'bij Mülheim'.
N.b.: mogelijk heeft een latere eigenaar de naam Frans Lebret (l.o.) met potlood overtrokken en aangevuld? met datagegevens over Lebret. Het handschrift duidt op dat van Lebret zelf maar het is ondenkbaar / zeer onlogisch dat hij zelf de datagegevens heeft toegevoegd.

Traditioneel door een (de oorspronkelijke?) houten lijst - achter glas - gevat.

Prijs op aanvraag

 

Lebret, Frans

Frans Lebret  werd op 7 november 1820 in Dordrecht geboren en overleed daar ook op 25 juli 1909. Lebret volgde geen speciale kunstopleidingen maar werd wel jarenlang begeleid door de romantische schilder Willem de Klerk en Hendrik Frederik Verheggen. Hij vertrok voor een lange (kunststudie?)reis naar Nederlands Oost-Indië in 1863.

Lebret schuwde weinig technieken en manifesteerde zich zowel als schilder, tekenaar, aquarellist, etser en lithograaf.

Was niet alleen lid van het Tekengenootschap 'Pictura' maar werd later ook bestuurslid en uiteindelijk voorzitter van het Tekengenootschap 'Pictura' in Dordrecht.

Als leraar trad hij op voor Adrianus Johannes Grootens.

Hij schilderde voornamelijk (arcadische) landschappen en stalinterieurs met vee maar van zijn hand zijn ook veel genrestukken, berglandschappen, portretten en stadsgezichten bekend. Op hoge leeftijd tekende hij uit zijn hoofd nog steeds stadsgezichten van Dordrecht die al lang door sanering en / of nieuwbouw verdwenen waren.

Vermeld in Scheen, De Loos-Haaxman, Hoogenboom.