Mondriaan, Piet


 

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 1417.021

De website Van Caput Ovis biedt een specifieke blik op de activiteiten van de stichting ‘Openbaar Kunstbezit’ over de jaren 1957 t/m 1982. Meer in het bijzonder vergroot Caput Ovis de relaties met kunstenaars die zij tot hun kernverzameling rekenen uit middels (gekopieerde) illustraties onder vermelding van de betreffende jaargang waarin deze wordt behandeld of beschreven alsmede de gevoerde titel (voorzover bekend of door ons gegeven) van het betreffende werk.

De keuzes van de stichting Openbaar Kunstbezit door de jaren heen hebben zeker niet tot een (internationale) kunstcanon geleid (was ook geen doel als zodanig). Maar we kunnen ons niet onttrekken aan het gevoel dat er wel degelijk grondig is nagedacht over technieken, stromingen, tijdsgewrichten, toepassingsgebieden en technieken.

Los hiervan werden de (gekopieerde) illustraties niet alleen toegevoegd aan de korte beschrijvingen van de jaargangen zelf (als zodanig vermeld in de rubriek ‘Bibliotheek’) maar ook als ‘kopie’ vermeld onder de betreffende kunstenaarsnaam zelf. Daarnaast – voor de geïnteresseerde – is impliciet een totaaloverzicht van de (gekopieerde) illustraties toegevoegd (zie rechter kader) via de categorie ‘Openbaar Kunstbezit’ (door hierop te klikken).

Hier ziet u een werk van Piet Mondriaan genaamd Maquette voor l'Ephemère est éternel opgenomen in jaargang 1978 van Openbaar Kunstbezit.

Prijs op aanvraag

 

Mondriaan, Piet

Piet Mondriaan (naamvarianten: Piet Mondrian, Pieter Cornelis Mondriaan) werd op 7 maart 1872 in Amersfoort geboren en overleed op 1 februari 1944 In New York. Hij was een zoon van de leraar Pieter Cornelis Mondriaan en een neef van Frits Mondriaan.

Piet volgde een kunstzinnige opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en behaalde zowel een L.O. als M.O. tekenen. Hij volgde onder andere lessen bij Jan Braet von Uberfelt, Frits Mondriaan en Pieter Cornelis Mondriaan. Later werd Piet zelf weer de leraar van Margrietha Johanna Grimbel du Bois-Westenberg, Berend Groeneveld, Loe Reelfs, Louis Saalborn en Agatha Zethraeus.

Piet was als kunstenaar actief als aquarellist, auteur, etser, illustrator, interieurontwerper, schilder en tekenaar.

Zijn meest favoriete onderwerpen waren allegorieën, (bloem)stillevens, (bos- en duin)landschappen, figuurvoorstellingen, kustgezichten, abstracties en zelfportretten. Mondriaan werkte zowel met water- als olieverf, gouache als krijt.

Piet wordt zowel tot De Stijl als het Symbolisme gerekend.

Als kunstenaar was hij actief in Winterswijk, Amsterdam, prov. Noord-Brabant, regio Twente, Domburg, Laren Nh., Parijs, Londen en New York.

In 1906 werd hem de Willink van Collenprijs toegekend.

Mondrian was lid van het Schilder- en Teekengenootschap Kunstliefde in Utrecht, van Arti et Amicitiae in Amsterdam, van de Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam, van de Moderne Kunstkring, van Abstraction-Création en van Doe stil voort.

Vermeld in Thieme / Becker, Jaffé, Scheen, Witt Checklist, Blotkamp, Brederoo, Friedman / Jaffé / Bock, De Leeuw / Sillevis / Dumas, Mathieu, Blotkamp / Bock, Koopmans, De Bodt / De Haan / Pijbes, Jacobs, Philipse-Paalman, Van Adrichem, Denninger-Schreuder, Bax, Van Vloten, Jonkman / De Raad, Balk, Spliethoff, Barrett, Jonkman / Geudeker.