Roodenburg, H.E.

Onze Lieve Vrouwenkerk in Brugge
 

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 266.011

Brugge, zoals alleen de ouderen onder ons het zich nog herinneren. Het ooit zo rijke, welvarende Brugge met desondanks de vele slopachtige straatjes (hier een beeld van de straat 'Sint-Jan in de Meersch)! Het contrast met de almacht van de toenmalige kerk straalt van deze ets af. Veel is er inmiddels ten goede veranderd. Maar helaas zijn daar voor in de plaats gekomen de auto's, trams en toeristenbussen. Gelukkig waren er nog kunstenaars zoals Roodenburg die de schoonheid van de armoede zagen en zich de moeite getroostten om het vele verloren gegane verleden op etsplaat, lithosteen of doek te consolideren.

Formaat: 37,5 x 35,5.

Ets.

Gesigneerd: r.o. (l.o. de annotatie 'Brugge).

Modern - achter glasen gevat in een passe partout - ingelijst.

Prijs op aanvraag

 

Roodenburg, H.E.

Hendrikus-Elias ( Hendrik) Roodenburg werd op 23 juli 1895 in Den Haag geboren en overleed daar ook op 27 april 1987.

Roodenburg was als kunstenaar een echte autodidact. Hij volgde slechts lessen bij Philip Zilcken.

Hendrikus werkte als kunstenaar zowel in Nederland (Den Haag, Rhenen, Wassenaar) als in Noord-Italië.

Roodenburg was naast schilder ook tekenaar, graficus, etser, aquarellist en drogenaaldgraveur.

Zijn onderwerpen waren zeer divers: (bloem)stillevens, haven- en stadsgezichten, (industriële) landschappen, stadsgezichten en topografie algemeen. Hij was ook zeer praktisch door als kunstenaar aanvankelijk intensief samen te werken met de Haagse kunsthandel Schüller en later ook met tientallen andere kunsthandelaren door heel Nederland. Veel later - eind zeventiger jaren - verkocht hij honderden kleurenetsen in Californië. Roodenburg maakte voor zijn 'klantenkring' overal in Nederland topografische etsen van de betreffende streek of stad.

Roodenburg was lid van Arti et Amicitiae (Amsterdam), van de Vereeniging Sint Lucas (Amsterdam) en Pulchri Studio (Den Haag) en de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK).

Tevens leraar van Johannes Abraham Mondt.

Vermeld in Scheen, Scharten.