Roodenburg, H.E.

Grote Kerk Dordrecht
 
Grote Kerk DordrechtGrote Kerk Dordrecht
klik voor fullscreen

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 266.043

De vraag 'welke kunstenaar heeft de Dordtse Grote Kerk NIET vastgelegd' valt lastiger te beantwoorden dan de vraag wie deze monumentale kerk wel heeft vereeuwigd. In ieder geval ook Hendrikus-Elias Roodenburg die er en passant ook de aangrenzende Nieuwe Haven in als zijn levendigheid aan toevoegde. Dus hier een meer dan geslaagd stadsbeeld van het oude, historische centrum van de oudste stad van Holland.

Formaat: 38 x 50.

Ets.

Gesigneerd: r.o. (in potlood) en gemonogrammeerd in de etsplaat (DORDRECHT, HER 1940); l.o. geannoteerd": 104 / Dordrecht.

Klassiek - achter glas en gevat in een passe-partout - ingelijst.

Prijs op aanvraag

 

Roodenburg, H.E.

Hendrikus-Elias ( Hendrik) Roodenburg werd op 23 juli 1895 in Den Haag geboren en overleed daar ook op 27 april 1987.

Roodenburg was als kunstenaar een echte autodidact. Hij volgde slechts lessen bij Philip Zilcken.

Hendrikus werkte als kunstenaar zowel in Nederland (Den Haag, Rhenen, Wassenaar) als in Noord-Italië.

Roodenburg was naast schilder ook tekenaar, graficus, etser, aquarellist en drogenaaldgraveur.

Zijn onderwerpen waren zeer divers: (bloem)stillevens, haven- en stadsgezichten, (industriële) landschappen, stadsgezichten en topografie algemeen. Hij was ook zeer praktisch door als kunstenaar aanvankelijk intensief samen te werken met de Haagse kunsthandel Schüller en later ook met tientallen andere kunsthandelaren door heel Nederland. Veel later - eind zeventiger jaren - verkocht hij honderden kleurenetsen in Californië. Roodenburg maakte voor zijn 'klantenkring' overal in Nederland topografische etsen van de betreffende streek of stad.

Roodenburg was lid van Arti et Amicitiae (Amsterdam), van de Vereeniging Sint Lucas (Amsterdam) en Pulchri Studio (Den Haag) en de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK).

Tevens leraar van Johannes Abraham Mondt.

Vermeld in Scheen, Scharten.