Saverijs, Albert

Langs de Leie
 
Langs de LeieLangs de Leie
klik voor fullscreen

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 856.002

Het was niet voor niets dat Pulchri Studio Albert Saverys uitnodigde om als 'buitenlid' deel uit te maken van de selectie groep van eigen werkende leden om deel te nemen aan de Ere-tentoonstelling in 1955. Deze fraaie kleurenlitho van Saverys (hij maakte meerdere litho's van zijn zo geliefde river 'De Leie') van het onvolprezen en zeer schildergenieke rivierlandschap, representeert zowel zijn vakmanschap en zijn kunstenaarsschap als zodanig maar zeker ook zijn innige liefde voor en betrokkenheid bij het landschap uit zijn geboortestreek.

Formaat: 42,5 x 57.

(kleuren)Litho.

Gesigneerd: r.o. (met viltstift?); l.o. genummerd: 204 / 350).

Zeer fraai, klassiek ingelijst.

Prijs op aanvraag

 

Saverijs, Albert

Albert Saverijs (signeerde als Saverys) werd op 12 mei 1886 In Deinze (België) geboren en overleed op 29 april 1964 in Petegem-aan-de-Leie (gemeente Deinze).

Saverijs volgde een kunstzinnige opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij was tevens leerling bij George Minne. Als leraar aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Antwerpen onderwees hij onder andere Frans Dony, Jack Godderis en Arnoud Paashuis.

Saverys werkte als kunstenaar veel in Gent, Deinze, Petegem-aan-de-Leie en Pornic (FrankriJk)

Als (amateur)schilder, aquarellist, lithograaf, tekenaar en vervaardiger van gouaches (hij werkte bij voorkeur met aquarel- en olieverf, inkt of krijt en goacheerde daarnaast veel) richtte hij zich vooral op bloem- en jachtstillevens, dorps-, haven-, strand en stadsgezichten, (winter)landschappen en marine.

Op jongere leeftijd uitte hij zich als kunstenaar vooral impressionistisch / luministisch maar op latere leeftijd verschoof zijn manier van werken naar het expressionisme. Kunsthistorisch wordt hij bij de Vlaamse expressionisten ingedeeld.

Albert Saverys werd samen met Willem van den Berg, Dirk H.W. Filarski, Suze ter Gast-Rosse, Dirk Harting, Piet van der Hem, Elize Knuttel, Willem Witjens en Dirk Wolbers door Pulchi 'geëerd' met een Ere-tentoonstelling in 1955.

Vermeld in Eemans, Witt Checklist, Piron, Jacobs, Saur.