Schulman, David

Landschap met molen
 
Landschap met molenLandschap met molen
klik voor fullscreen

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 1476.001

Klein maar fijn is een oeroud Hollands gezegde en geldt zeker ook voor dit kleinood. Slechts met een enkele kwaststreek en minimaal gebruik van kleurnuances weet Schulman toch een meer dan compleet werkje te fabriceren. Chapeau voor deze kunstenaar. Los hiervan ligt zeker ook de prangende vraag voor of dit werkje wel als eindproduct dient te worden beschouwd of dat Schulman 'vooroefende' voor een meer majestueus werk.

Formaat: 7,5 x 12.

Aquarel.

Gesigneerd: l,.o..

Eenvoudig - achter perspex en gevat in een passe-partout - ingelijst.

Prijs op aanvraag

 

Schulman, David

David Schulman (signeerde als DSchulman) werd op 31 oktober 1881 in Hilversum geboren en overleed op 21 oktober 1966 in Laren Nh. Hij was een zoon van Lion Schulman.

David was als kunstenaar autodidact. Desondanks bracht hij op latere leeftijd Jack Aué, Claas Prins, Issaäc Antoni van Roijen en Klaas Zwaan de fijne kneepjes van het kunstenaarsvak bij.

Als kunstenaar was Schulman vooral actief in Hilversum, Noordwijk, Laren Nh., Rhenen, Vollenhove, Spakenburg / Bunschoten, Volendam, Amsterdam, België, Frankrijk en Groot-Brittannië.

David was als kunstenaar vooral actief als aquarellist, schilder en tekenaar. Van zijn schildersezel vertrokken vooral (boerderij)stillevens, dorps-, stads- en havengezichten, figuurvoorstellingen en (winter)landschappen.

Hem vielen vele prijzen ten deel. Onder andere werden hem de Willink van Collenprijs toegekend in 1909, ontving hij een bronzen medaille in Santiago di Chili in 1910, een zilveren in San Fransisco in 1915 en een gouden medaille in 1930 van H.M., de ARTI-medaile in zowel 1936 als 1939 en een Koninklijke medaille van Koningin Wilhelmina in 1939. In 1955 werd hij geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

Schulman was lid van de Club van 10 in Laren, van de Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam, van Arti et Amicitiae in Amsterdam, De Gooise Schildersvereniging en van Pulchri Studio in Den Haag.

Vermeld in Scheen, Witt Checklist, Koenraads, Jacobs.