Springer, Cornelis

Stadhuis van Yperen
 
Stadhuis van YperenStadhuis van Yperen
klik voor fullscreen

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 405.001

Een prachtige litho van een uitstekend vakman. Met bijna fotographische precisie werd het 13de eeuwse statige stadhuis van Yperen door Springer vastgelegd. Tijdens de 1ste wereldoorlog werd de stad Ieper echter geheel verwoest. Na de oorlog gingen stemmen op om de stad niet weer op te bouwen maar zo te laten liggen, als macaber gedenkteken. Toch werd de stad weer teruggebracht in de vooroorlogse staat - ook het stadhuis - , grotendeels met Duits geld, onderdeel van de afgedwongen Wiedergutmachung. De wederopbouw duurde meer dan veertig jaar. Voor velen, en met name de Britten, is Ieper het middelpunt van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De velden rond de stad zijn bezaaid met meer dan 170, zeer goed onderhouden, begraafplaatsen.

Formaat: 26,5 x 17 (Deze gravure van Springer - soms in een wat kleiner formaat -  wordt nog steeds gebruikt door redacteuren en auteurs voor uiteenlopende publicaties).

Gravure

Gesigneerd: L.o. in de plaat (1862).

Gedistingeerd ingelijst achter glas in goudkleurig kader.

€ 175,00

 

Springer, Cornelis

Cornelis Springer (monogrammeerde als CS) werd op 25 mei 1817 in Amsterdam geboren en overleed op 20 februari 1891 in Hilversum.

Hij volgde een kunstzinnge opleiding aan de Rijksacadenie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en was er onder andere leerling bij Hendrik Gerrit ten Cate, Kasparus Karsen en Jacobus van der Stok. Later had hij als leraar onnder andere Adrianus Eversen, Johan Conrad Greve, Johan Adolph Rust en Wolterus Verschuur onder de hoede.

Als kunstenaar was hij actief in Amsterdam, Oosterbeek, Brussel en in Duitsland.

Hij aquarelleerde, etste, lithograveerde, schilderde en tekende veel genrevoorstellingen, landschappen, portretten, stillevens, kerkinterieurs en stadsgezichten.

In 1847 werd hem de gouden Felix Meritis-medaille toegekend voor een kerkinterieur.

Cornellis was lid van Felix Meritis in Amsterdam.

Vermeld in Immerzeel, Marius, Thieme / Becker, Waller, Knoef, Witt Checklist, Bastin / Brommer, Scheen, Heij, De Jonge, Stolwijk.