Strij (I), Abraham van


 

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 1522.003

Een fraaie uitgave van en over historisch Dordrecht - "Dordrecht 1650-1800", uitgegeven door Waanders uit Zwolle - bevat een keur aan oude en zeer oude prenten en tekeningen van de hand van onder andere beroemde in Dordrecht ooit levende en werkende kunstenaars. Wij vinden dat (kopieën van) hun kunstwerken (zie de bijgevoegde foto) niet mogen ontbreken in ons overzicht van in Dordrecht levende, geboren en gewerkte kunstenaars. Het betreffende volgende (Dordtse) kunstenaars:

  1. Carel Frederik Bendorp
  2. Aart Schouman
  3. Abraham van Strij
  4. Johannes Rutten
  5. Ary van Wanum
  6. Jacob van Strij
  7. Abraham van Strij jr.
  8. Martinus Schouman
  9. Frans Jacobus van den Blijk
  10. Johannes Willem Boshamer

N.b.: deze voorstelling (in kopie) van bovenstaande kunstenaar (rood aangezet) maakt deel uit van voornoemde publicatie worden ook kort vermeld bij BI 999.121.

Prijs op aanvraag

 

Strij (I), Abraham van

Abraham van Strij (I) [naamvariant: Abraham van Stry (I)] werd op 31 december 1753 in Dordrecht geboren en overleed daar ook op 7 maart 1826. Hij was een zoon van Leendert van Strij en de broer van Jacob van Strij.

Wie, hoe en wanneer hij kunstzinnig werd opgeleid is ons niet bekend. Wel weten we dat hij in de leer ging bij Joris Ponse en Leendert van Strij. Onder zijn eigen leerlingen telde hij onder andere Peter Rudolph Kleijn, Johannes van Lexmond, Jacob de Meijer, Johannes Rutten, Johannes Schoenmakers, Johannes Christiaan Schotel, Gillis Smak Gregoor en Abraham van Strij (II).

Abraham was actief als aquarellist, etser, prentkunstenaar, (decoratie-, behangsel en grisaille)schilder (van interieurs en voorwerpen) en tekenaar. Zijn favoriete onderwerpen betroffen genre- en figuurvoorstellingen, interieurs, portretten, stadsgezichten, bloemstillevens, (winter- en Italianiserende)landschappen en architectuur.

Abraham was lid en later zelfs directeur van het Teekengenootschap Pictura in Dordrecht en van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Vermeld in Van Eynden / Van der Willigen, Immerzeel, Thieme / Becker, Waller, Scheen, Mandle, Witt Checklist, Erkelens, Van Tilborgh / Jansen, Persoons, Cappers, Van Heteren / Jansen / De Leeuw.