Thorn Prikker, Johan

Landschap (Op. Kunstb. 1964)
 
Landschap (Op. Kunstb. 1964)Landschap (Op. Kunstb. 1964)
klik voor fullscreen

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 1503.002

De website Van Caput Ovis biedt een specifieke blik op de activiteiten van de stichting ‘Openbaar Kunstbezit’ over de jaren 1957 t/m 1982. Meer in het bijzonder vergroot Caput Ovis de relaties met kunstenaars die zij tot hun kernverzameling rekenen uit middels (gekopieerde) illustraties onder vermelding van de betreffende jaargang waarin deze wordt behandeld of beschreven alsmede de gevoerde titel (voorzover bekend of door ons gegeven) van het betreffende werk.

De keuzes van de stichting Openbaar Kunstbezit door de jaren heen hebben zeker niet tot een (internationale) kunstcanon geleid (was ook geen doel als zodanig). Maar we kunnen ons niet onttrekken aan het gevoel dat er wel degelijk grondig is nagedacht over technieken, stromingen, tijdsgewrichten, toepassingsgebieden en technieken.

Los hiervan werden de (gekopieerde) illustraties niet alleen toegevoegd aan de korte beschrijvingen van de jaargangen zelf (als zodanig vermeld in de rubriek ‘Bibliotheek’) maar ook als ‘kopie’ vermeld onder de betreffende kunstenaarsnaam zelf. Daarnaast – voor de geïnteresseerde – is impliciet een totaaloverzicht van de (gekopieerde) illustraties toegevoegd (zie rechter kader) via de categorie ‘Openbaar Kunstbezit’ (door hierop te klikken).

Hier ziet u een werk van Johan Thorn Prikker genaamd Landschap opgenomen in jaargang 1964 van Openbaar Kunstbezit.

Prijs op aanvraag

 

Thorn Prikker, Johan

Johan Thorn Prikker (naamvariant: Prikker, Johan Thorn) werd op 6 juni 1868 in Den Haag geboren en overleed op 5 maart 1932 in Keulen.

Hij volgde een kunstzinnige opleiding aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij was onder andere leerling bij Johan Philip Koelman. Later gaf hij zelf les aan Karl Bärenfanger, Heinrich Campendonk, Trude Dinnendahl-Benning, Josef Dominicus, Leo Franssen, Helmuth Macke, Ludwig Gabriel Schrieber, Cornelis van der Sluys en Wilhelm Wieger.

Hij was naast aquarellist actief als beeldhouwer, docent aan diverse academies (Königliche Kunstgewerbeschule in München, Akademie der Bildende Künste in Düsseldorf en de Werkschule in Keulen), etser, (glas- en wand)schilder, graficus, keramist, lithograaf, meubelontwerper, monumentaal- en textielkunstenaar, ontwerper, tekenaar, vervaardiger van mozaïeken. Van hem zijn vele glas-in-lood alsmede tapijtontwerpen en gebruiksvoorwerpen bekend.

Als kunstenaar was hij actief in Den Haag, Visé, het Belgisch-Limburgse Voeren, Rijswijk, Krefeld, Hagen (Noord-Rijnland-Westfalen), Überlingen, München, Düsseldorf, Keulen en Denemarken.

In 1889 werd hem de Willink van Collenprijs toegekend.

Hij wordt zowel tot de Art Nouveau- als het symbolisme-stroming gerekend.

Johan was lid van Pulchri Studio in Den Haag en van Les Vingt

Vermeld in Marius, Knoef, Polak, Loosjes-Terpstra, Brom, Gans, Scheen, Legrand, Braches, Hannema, Witt Checklist, De Boer, Canning, De Leeuw / Sillevis / Dumas, Leidelmeijer / Van der Cingel, Block, Heijbroek / Vis, Van der Wiel, Hoogveld, Mathieu, Tibbe, De Both, De Vries / Van Uitert / De Bodt, Eliëns / Groot / Leidelmeijer, Koopmans, Stolwijk, Van Kalmthout, Eliëns, Heij, Jacobs, Leidelmeijer / Raassen-Kruimel / Bax, Van Adrichem, Brentjens / Eliëns, De Groot, Bax, Van Es / Eliëns, Balk, Kraayenga, Jonkman / Geudeker, Van Roon.