Toorop, Jan (bidprent)

Kruisdraging
 
KruisdragingKruisdraging
klik voor fullscreen
Kruisdraging Kruisdraging

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. COL 310.149

Van meerdere kunstenaars worden tijdens en ook nog na hun dood kunstwerken voor allerlei doelen verspreid via nadrukken of zoals in dit geval middels bidprenten. Deze werd vermoedelijk uitgegeven door de Katholieke Kerk (zie ook de tweede foto die nog geheel blanco is). Als rechtgeaard katholiek was het zeker de wens van Jan Toorop zelf om deze voorstelling uit te geven als bidprent.

Formaat: 10 x 7.

Bidprent (litho).

Gesigneerd: l.o. (in de druk).

Niet ingelijst.

Prijs op aanvraag

 

Toorop, Jan (bidprent)

Toorop, Jan (bidprent)

Overzicht bidprenten van Jan Toorop in collectie Caput Ovis.

In de loop der jaren zijn er vele (ansicht)kaarten en bidprenten op de markt gekomen van Jan Toorop; van de navolgende en onbekende uitgevers hebben wij exemplaren in onze verzameling:

Het Hollandsche Uitgevershuis

 • B 51 Heilige Maagd
 • B 64 Annunciatie

Onbekende uitgever

 • Madonna met Engelen (tot lof en glorie ..... )
 • Christus (zilveren priesterfeest Bernard de Lange)
 • Kruisdraging
 • Madonna met Kindeke (tot lof en glorie ..... )
 • Gebed I (M.N.J.M. Sleegers)
 • Ave Maria

Drukkerij Leijten, Zevenbergen (V.W.U.)

 • 1 Madonna met Kind en kerk
 • 4 Maria met Kindeke
 • 11 Maria met Kind (pater A. de Rechter SVD)

S.V. & Co., Amsterdam

 • 2 Allen Christus kan alles redden
 • 24 Gebed II (gedicht Guido Gezelle op keerzijde)

Felix P. Abrahamson, Amsterdam.

 • B 61 Christus

 

Toorop, Jan (korte biografie)

Johannes Theodorus (Jan) Toorop werd op 20 december 1858 in Poerworedjo (Indonesië, waar zijn vader griffier was bij de landraad Begelen) geboren en stierf in Den Haag op 3 maart 1928. Hij was de vader van de later zo beroemd geworden Charley Toorop en groot- resp. overgrootvader van Edgar Fernhout resp. Rik Fernhout.

Aanvankeliijk volgde hij een opleiding aan de Polytechnische School in Delft (onder de leiding van Paul Tétar van Elven). Daarna ging hij eerst naar de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en vervolgens ook nog naar de Académie des Beaux-Arts in Brussel. Verder was hij leerling van August Allebé, Jean François Portaels, Paul Tetar van Elven en Herman Johannes van der Weele.

Toorop was een echte alleskunner die als aquarellist, graficus, vervaardiger van houtsneden, illustrator, glas- en wandschilder, tekenaar, beeldhouwer, keramist, kunstnijveraar, lithograaf, etser en graveur niet alleen boeken, decoreerde en affiches ontwierp (ondere andere de 'Toorop'-postzegels in 1923) maar zich ook wierp op religieuze-, mythologische-, geschiedkundige-, allegorische-, figuur- en dierenvoorstellingen naast het produceren van genrestukken, landschappen, bollenvelden, (zelf)portretten, stillevens, zee- en stadsgezichten. Hem indelen is lastig; hij wordt zowel genoemd als vertegenwoordiger van de art nouveau, het symbolisme als van Les Vingt (waar hij ook lid van was).

Daarnaast was hij ook lid van L'Essor, de Haagse Kunstkring (één van de oprichters), de Nieuwe of Littéraire Sociëteit 'De Witte' en Arti et Amecitiae in Amsterdam.

Toorop was ook zeer reislustig (werkte op vele plaatsen in Nederland: van Den Haag tot Nijmegen, in België op diverse plaatsen en in Parijs).

Leerlingen verdrongen zich om Jan Toorop om het vak nog beter te leren. Onder andere waren dit: Alexander F.W.E. Beurden, Karel Alexander August Jan Boom, Leo Braat, André van der Burght, Joan Collette, Thomasine Adrienne Doffegnies, Mies Drabbe, Greet Feuerstein, Phocas Fokkens, Hein Froonen, Sárika Göth, Georges Gussenhoven, Jacoba van Heemskerck van Beest, Jan Heyse, Miek Janssen, Lili Pieter van Leer, Lambert Lourijsen, Frits Maris, Ina Rahusen, Otto van Rees, Maudy van der Schans, Leendert Scheltema, Willy van Schoonhoven van Beurden, Paul Schultze-Naumburg, Paul Schultze, Anna Smulders, Hendrik van Steenwijk, Charley Toorop, Willem Abraham Wassenaar, Jos Wins, Adrianus van Zeegen jr..
Verder gaf hij (kunst)raadgevingen aan Colette, Van der Burght, Drabbe, Froonen, Schultze, Van Steenwijk en Van Zeegen.

Ook was zijn invloed - behalve op zijn leerlingen - groot in het kunstenaarswereldje. We noemen slechts William Degouve de Nuncques, Jo Koster, Theo Vos, Gustav Klimt, Margaret MacDonald, Tilly de Graaf en Henri van Daalhoff.

Vermeld in Thieme / Becker, Scheen, Witt Checklist, Eliëns / Groot / Leidelmeijer, Barrett en Jonkman / Geudeker.