Weijns, Jan Harm

Boerderij bij Eemnes
 
Boerderij bij EemnesBoerderij bij Eemnes
klik voor fullscreen

Stel een vraag over dit object

Ingedeeld in de volgende categorieën

objectnr. CO 341.006

Jan Harm Weijns was een grootmeester in het vastleggen van landelijke gebieden. Romantisch van nature weet hij de kenmerken van het gebied waarin hij woonde en werkte bijna emotioneel vast te leggen. Deze boerderij straalt de schraalheid van het boerenland rond Eemnes uit zoals Weijns dat waarnam. Dit schilderij zou zo in een geschiedenisboek over de streek waar het geschilderd is als illustratie kunnen worden afgedrukt. Deze boerderij staat / stond in de directe omgeving van Eemnes.
Op de keerzijde van het spieraam staat nog vermeld: J. Fabius & J.H. Weijns studie 23 augustus 1935 en op het doek zelf: Eemnes -18- en een niet thuis te brengen signatuur?

Formaat: 21 x 31.

Olie op doek.

Gesigneerd: r.o.

In klassieke lijst met enige gebruiksspporen vervat.

Prijs op aanvraag

 

Weijns, Jan Harm

Jan Harm Weijns werd in Zwolle geboren op 6 december 1864 en overleed in Rotterdam op 14 december 1945.

Volgde een opleiding op de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam en behaalde daar zijn acte MO Tekenen. Als leerling van Jan Derk Huibers bekwaamde hij zich verder als aquarelist, schilder en tekenaar. Werd later zelf tekenleraar in Enschede en docent aan deTeekenacademie te Rotterdam.

Weijns woonde en werkte achtereenvolgens in Zwolle, Amsterdam en weer in Zwolle, in Enschede en daarna in Rotterdam.

Schilderde, aquarelleerde en tekende landschappen, interieurs, portretten, stillevens, maar ook stads- en wintergezichten.

Was lid van ‘Arti et Amicitiae’ en ‘St. Lucas’ te Amsterdam, ‘Pulchri Studio’ in Den Haag en van de Rotterdamse Kunstenaars Sociëteit.

Gaf zelf les aan Johanna Petronella Adriani, Charles Albert Cocheret, Jan Havermans, Wam Heskes, Dirk Homberg, Otto Lochmann van Bennekom, Maarten Dirk Johannes van der Meer, Johannes Christoffel van Reekum en Nicolaus van der Veen.

Vermeld in Scheen.