Stadhuis en Waag Gouda

 44,00

Artikelnummer: CO 1350.001

Het stadhuis van Gouda – al dan niet samen met de Goudse Waag – is absoluut foto- en schildergeniek te noemen. Vele kunstenaars en grafici hebben daarom – vaak zeer succesvolle – pogingen gewaagd deze vast te leggen. En met veel zakelijk succes maar vaak niet los van plagiaatachtig gedrag.
Wat bijvoorbeeld te denken van deze houtgravure vergeleken met de litho van (zie CO 1348.001) Hendrik Hermanus Vetter. Ze lijken op het eerste gezicht als twee druppels water op elkaar maar bij nadere beschouwing blijken èn de tekenhoek èn de stoffering met mensen en gebeurtenissen substantieel te verschillen. Maar los van de verschillen zijn er ook zo veel overeenkomsten dat gerust van plagiaat kan worden gesproken. Maar wie wie plagieerde blijft de vraag?????

Onduidelijk of Edouard Vermorcken wel de echte creator is van de houtsnede.

Het jarenlang ongebreideld verzamelen van kunst noopt ons om objecten te vervreemden om de collectie beheersbaar te houden. De bescheiden vraagprijs (exclusief verzendkosten) is gebaseerd op de oorspronkelijke verwervingskosten. Belangstellenden mogen ook bieden via het reactieformulier.

Afmetingen 21 × 14 cm
Afwerking

niet ingelijst / n.v.t.

Grafiek

Samenstelling collectie

Signatuur

(voor)naam voluit, in de druk, r.o.

Stijl

Vermorcken, Edouard

Edouard Vermorcken (naamvariant: Edouard Vermorken) werd in 1820 in Nieuwkerken-Waas (bij Sint-Niklaas) geboren en overleed in 1906 in Edegem. Hij volgde een kunstzinnige opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en was er leerling van Henry Brown. Later gaf hij zijn professionele stok over aan onder andere Victor De Doncker en Edward Pellens. Hij was naast (hout)graveur (prentmaker) ook actief als tekenaar voor diverse uitgevers zoals 'De Vlaemsche School'....

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Vermorcken, Edouard.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Stadhuis en Waag Gouda'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.

    Terug naar vorige pagina