Bouman, Bert

Bert Bouman (voorkeurnaam: Bert Bouman monogrammeerde als BB, Bert B. of de eerste B gespiegeld) werd op 6 november 1921 in Dordrecht geboren en overleed op 19 september 1979 in Oosterbeek.

Hij volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag voor tekenleraar en was daarnaast leerling bij Jan van Herwijnen. Later werd hij zelf leraar (doceerde het vak ‘illustreren’) aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en telde onder zijn leerlingen onder andere Jan Jutte en Nicoline Nieuwenhuis.

Als kunstenaar werkte hij in Den Haag, Amsterdam (op diverse plaatsen) in Israël en Oosterbeek (Renkum).

Bert was naast grafisch ontwerper ook (boek)-illustrator, (pen)-tekenaar, typograaf en vervaardiger van houtsnedes. Hij werkte veel met hout (graveren), inkt en penseel (techniek).

Zijn profesionele productie bestond vooral uit boekillustraties, ex-libri, ontwerpen voor boekbanden, boek- en stofomslagen (vooral voor kinderboeken), titelbladen en grafische ontwerpen (guideterms). Hij verwierf vooral bekendheid door het illustreren (omstreeks 1962) van de bijbel ‘Het Woord’ in opdracht van de Vereniging tot het verspreiden van de Heilige Schrift en het illustreren van de kinderbijbel ‘Woord voor Woord’.

Zijn onderwerpen strekten zich dan ook uit van christelijk religieuze voorstellingen tot bloemstillevens, figuurvoorstellingen, landschappen, litteratuur en vogelvoorstellingen.

Bouman was lid van GVN (Grafische Vormgevers Nederland).

Vermeld in Jacobs.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.