Delaunay-Terk, Sonia

Sonia Delaunay (naamvarianten: Sonia Delaunay-Terk, Sarah Stern, Sophie Stern, Sonja Terk; signeerde als Sonia Delanay) werd op 14 ovember 1885 in Gradiszk of Gradizhsk (Oekraïne) geboren en overleed op 5 december 1979 in Parijs.
Zij studeerde aan de Académie de la Palette in Parijs en aan de ABK in Karlsruhe bij Ludwig Schmid-Reutte. Zij volgde lessen bij Jean-Louis Boussingault, André Dunoyer de Segonzac en Amédée Ozenfant. Op latere leeftijd werd ze zelf benoemd tot lerares aan de University of Washington in Seattle, aan de Académie Ozenfant in Parijs, aan de Ozenfant Academy of Fine Arts in Londen en aan de Ozenfant School of Fine Arts in New York City. Paul Gauguin had grote invloed op haar werk.
Al aquarellerend, pastellerend en schilderend (maar ook als auteur) concentreerde haar onderwerpen zich op figuurvoorstellingen, landschapen, stillevens en abtracties. Sonia wordt gerekend tot het kubisme vooral vanwege haar smaakmakenden abstracties maar ook tot het fauvisme en post-impressionisme.
Als kunstenares was Sonia vooral actief in Parijs, Cannes, NewYork City en Londen maar ook in Nederland, België, Italië en Rusland.
I 1975 wer haar in Frankrijk de Légion d’honneur toegekend.
Vermeld in Vollmer, Bénézit, Busse, Witt Checklist, Saur.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.