Doesburg, Theo van

Theo van Doesburg [eigenlijke naam: Christian Emil Marie Küpper; pseudoniemen: I.K. Bonset, Aldo Camini (I.K. Bonset gebruikte hij ook als dichter); roepnaam: Emile; noemde zich naar zijn stiefvader Theodorus van Doesburg en monogrammeerde als VD, THVD, VD aaneen of TH.V.D., ook in gestileerde vorm] werd op 30 augustus 1883 in Utrecht geboren en overleed op 7 maart 1931 in Davos. Theo was achtereenvolgens gehuwd met A.H. Feis, Lena Milius, Nelly van Moorsel.

Hij volgde geen speciale kunstzinnige opleidingen, was leerling bij Adrianus Johannes Grootens en was een fanatiek navolger van Vasili Vasileevich Kandinsky. Later werd hij zelf leraar aan de Bauhaus Schule in Weimar. Leerling bij hem waren Egon Engelien, Wermer Graeff, Thijs Rinsema, Bernard Sturtzkopf en Isaac van West. Van Doesburg zelf had grote invloed op Piet Mondriaan, Charles Biederman, Nelly van Doesburg en Jan Wils.

Van Doesburg was als kunstenaar werkzaam in Nederland (Amsterdam, Haarlem, Zoeterwoude, Leiden), Duitsland (Weimar), Frankrijk (Clamart, Parijs, Meudon) en Zwitserland (Davos).

Hij was een zeer veelzijdig kunstenaar [
architect, beeldhouwer, collagist, (glas- en wand)schilder, interieur- en meubelontwerper, kunsttheoreticus, monumentaal kunstenaar, etser, lithograaf, tekenaar, dichter, kunstcriticus, publicist, keramist, fotograaf en vervaardiger van houtsnedes]. Van zijn hand zijn figuurvoorstellingen, koeien, abstracties en stillevens bekend.

In 1917 was hij de medeoprichter en redacteur van het tijdschrift De Stijl. Hij wordt dan ook gerekend tot de stroming van de Stijl en was daarnaast formeel lid van de Sphinx in Leiden, van de Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken, van de Vereeniging van Beeldende Kunstenaars ‘De Anderen’ en van Abstraction-Création.

Vermeld in Thieme / Becker, Jaffé, Vollmer, Scheen, Witt Checklist, Blotkamp, Friedman / Jaffé / Bock, Leijerzapf e.a., Saur, Jacobs, Blotkamp / Bock, Eliëns / Groot / Leidelmeijer, Ex, Hoek.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.