Heel, Jan van

Jan van Heel (naamvariant: Johannes Jacobus van Heel; signeerde als janvheel) werd op 27 juli 1898 in Rotterdam geboren en overleed op 5 oktober 1990 in Den Haag.

Hij volgde een kunstzinnige opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en was leerling bij onder andere David Bautz, Johannes Gerardus Heijberg, Alexander Henri Robert van Maasdijk, Herman Mees en Frederik Nachtweh. Later werd hij zelf leraar van Geery de Bakker, Gijs Bakker, Jacoba Greven, Otti Henkemans, Frida Holleman, Ton Hoogendoorn, Dick Loef, Emma Portheine-Rink, Mathijs Hendrik Schreuder, Haye Smith, Jan Stegeman, An Vermeulen en Emile de Vries.
Jan was als kunstenaar actief in onder andere Den Haag, Rotterdam, Parijs, Schotland en Spanje.

Jan van Heel was naast tekenaar ook schilder, (teken)leraar, graficus, vervaardiger van gouaches, illustrator en grafisch ontwerper.

Een waaier van onderwerpen hadden zijn kunstenaarsbelangstelling zoals (bloem)stillevens, christelijk religieuze-, vogel-, dier- en figuurvoorstellingen, interieurs, landschappen, abstracties, portretten en stadsgezichten. Daarnaast was hij ook actief als illustrator en ‘producent’ van affiches, postzegels en boekband- en stofomslagontwerpen.

De nodige prijzen zoals de Jacob Hartogprijs, de Salomeprijs, de Jacob Marisprijs en de Talensprijs vielen hem ten deel.

Jan van Heel was lid van de Groep in Den Haag, De Haagse Kunstkring (was er ook voorzitter van), van de Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken, van de De Posthoorngroep in Den Haag. van het Nederlands Kunstenaars Genootschap, van Fugare, van de Hollandse Aquarellisten Kring en van Pulchri Studio in Den Haag.

Vermeld in Scheen, Saur, AKLONLINE, Jacobs, Scharten.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.