Toont alle 2 resultaten

Filter»

Koning, Roeland

Roeland Koning (signeerde als Roeland Koning) werd op 5 augustus 1898 in Amsterdam geboren en overleed op 9 maart 1985 in Wassenaar.

Hij volgde kunstzinnige opleidingen op de Kunstnijverheidsschool Quellinus, de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers, aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten en aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid allen in Amsterdam. Hij was er onder andere leerling bij Johannes Hendricus Jurres en Nicolaas van der Waay. Ditta van der Bosch werd later leerlinge bij hem.

Roeland Koning was als kunstenaar actief in Den Haag, Soest, Amsterdam, Egmond aan Zee en Wassenaar.

Als veelzijdig kunstenaar [(glas en wand)-schilder, aquarellist, tekenaar, pastellist, graficus, lithograaf, vervaardiger van mozaïeken en van houtsnedes] die graag met olieverven en glas-in-lood werkte, zijn van hem een veelheid aan onderwerpen en werken bekend [figuurvoorstellingen, (bloem- en vis)stillevens, vissen, figuurstudies (zijn hoofdonderwerp), vissers, (zelf)-portretten, interieurs, strandgezichten en industrieel landschappen].

Ook vielen hem de nodige prijzen ten deel [de Cohen-Gosschalk Award, Koninklijke Prijzen voor de schilderkunst in 1923, 1924, 1925, 1926 en de Willink van Collen Prijs (2x)].

Hij was lid van Arti et Amicitiae  in Amsterdam, van de Maatschappij Rembrandt ‘Maatschappij voor Kunst en Kunstverlangenden’, van de Vereeniging Sint Lucas ook in Amsterdam, van Pulchri Studio in Den Haag en van het Nederlands Kunstenaars Genootschap.

Vermeld in Scheen, Saur, Jacobs, Scharten.