Toont alle 2 resultaten

Filter»

Mühlhaus, Daan

Daniel Mühlhaus (Daan) werd op 21 februari 1907 in Dordrecht geboren en overleed daar ook in 1981 op 28 februari.

Daan werkte ook zijn gehele leven in Dordrecht of Parijs. Mühlhaus vormde zich zelf en schilderde, aquarelleerde en tekende stadsgezichten, landschappen, bloemen en portretten in een impressionistische stijl. Werk van hem werd ook wel gesigneerd door zijn vriendin Grada.

De periode 1940-1960 was artistiek gezien Mühlhaus’ beste tijd. In de 40-er jaren staat zijn werk nog duidelijk onder invloed van zijn collega en rivaal Cor Noltee. Samen maakten zij velen buitenstudies in en om Dordrecht en in Parijs. Toch is er dan ook al die eigen ‘spitse’ penseelvoering van Mühlhaus zichtbaar.

Daan Mühlhaus behoorde samen met enkele andere leden van het Teekengenootschap Pictura, waaronder Wijnhoven en Noltee tot de Dortse schilders, die men volgelingen naar de geest van Marius P. Reus zou kunnen noemen. Evenals hij kiezen ze bij voorkeur het landschap rondom de stad aan de rivier tot het onderwerp van hun doeken en ze werken allemaal in de breed-impressionistische trant van de Haagsche-Amsterdammers.

Mede door zijn reizen naar Italië, Frankrijk en Spanje ontwikkelde hij zich van een tonelist tot een colorist en maakte hij aquarellen die verwant zijn aan het werk werk van de Franse Nederlander Jongkind. In zijn rijpe werk toont Mühlhaus een geheel eigen licht, kleurgebruik en penseelvoering

Daan was lid van het Teekengenootschap Pictura te Dordrecht, St. Lucas te Amsterdam en van de Federatie van Verenigingen van Beroeps Beeldende Kunstenaars.
Vermeld in Scheen, Scharten, Jacobs.