Enig resultaat

Filter»

Wiegman, Piet

Piet Wiegman (naamvariant: Petrus Cornelis Constant Wiegman; signeerde met PWiegman en monogrammeerde met P.W. of PW.) werd op 18 april 1885 in Zwolle geboren en overleed op 30 september 1963 in Alkmaar. Hij was de broer van de kunstenaar Mathieu Wiegman.

Piet volgde geen specifieke kunstzinnige opleidingen maar ontwikkelde zich gaandeweg tot een zeer kundige en qua technieken breed georiënteerde kunstenaar. Deze zelfontwikkeling startte overigens pas in 1913. Later was het Meta Waterdrinker die veel van zijn zich eigen gemaakte technieken overnam.

Als niet-kunstenaar was hij eerst actief in Rotterdam (tot 1901) en later in Amsterdam (tot 1913) en daarna als kunstenaar vooral in Schoorl, Bergen Nh., Thorn, Heiloo, Wadenoijen, Groet maar ook weer in Amsterdam

Piet ontwikkelde zich niet alleen tot een vaardig aquarellist maar stond ook als beeldhouwer, graficus, keramist, poppenmaker, schilder, tekenaar, lithograaf, vervaardiger van houtsneden en mozaïeken zijn mannetje.

Maar ook ging hij weinig onderwerpen uit de weg [(zelf)-portretten, figuur- en diervoorstellingen, landschappen, interieurs en stillevens]. Zij voorkeursmaterialen waren hout, olie- en aquarelverven.

Piet Wiegman wordt tot de Bergense School gerekend.

Piet was lid van de Hollandse Kunstkring.

Vermeld in Waller, Thieme / Becker, Klomp, Vollmer, Scheen, Jacobs.