Zweden, Johan van

Johan van Zweden (naamvariant: Johan Hendrik van Zweden) werd op 29 juni 1896 in Winschoten geboren en overleed op 9 juli 1975 in Arnhem.

Johan volgde een kunstzinnige opleiding aan de Academie Minerva in Groningen. Hij was onder ander leerling bij Jan Altink, Gijsbert Jacobs van den Hof, Ernst Ludwig Kirchner en Jan Wiegers. Later telde hij onder zijn eigen leerlingen onder andere Robert Maxim Joseph Brandes, Anna Augusta Dekking-van Haeften, Dirk Heij, Henk Huig, Pieter Korte en Wijnand Wansink. Ook werd hij benoemd tot leraar aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam.

Als beeldhouwer, schilder en tekenaar was hij voornamelijk actief in Arnhem. Zijn werkstukken concentreerden zich rond landschappen, figuurvoorstellingen, stillevens en portretten.

In 1948 werd hij benoemd tot Officier d’academie Francais en in 1958 werd hem de Culturele prijs van Gelderland toegekend.

Van  Zweden was lid van De Ploeg, van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers (NKVB), van de Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken, van de Werkgemeenschap Arnhemse Kunstenaars (WAK) en van het Schilder- en teekengenootschap Kunstliefde in Utrecht.

Vermeld in Arnhem, Scheen, Jacobs, Scharten.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.