Kunstenaar:Schwarz, Mommie

Akkerlandschap

Artikelnummer: CO 442.003
Onderwerp:

Steeds weer lopen je de koude rillingen over de rug als je naar de meesterwerken van Mommie Schwarz kijkt en je je realiseert dat deze zeer begaafde kunstenaar ook slachtoffer werd van het nazisme. ‘ Gelukkig’ is Mommie toch nog 66 jaar geworden en heeft een meer dan belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de bevlogen groep zoekende Bergense kunstenaars. Zijn neiging naar eenvoud en een bijna kubistische voorstelling van zaken vinden we soortgelijk terug bij onder andere Leo Gestel en Dirk Filarski, tijdgenoten en ‘collegae’. Dit akkerlandschap met op de achtergrond de duinen en een eenzame bollenschuur die de horizon op wonderlijke wijze onderbreekt met (symbolisch?) een aandachtvragende zware cumuluswolk erboven kan gerust een sleutelwerk van Mommie worden genoemd.

Afmetingen 81 × 66 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst

Genootschap

Samenstelling collectie

Schilderkunst

(acryl-, olie)verf

Signatuur

autogram, in potlood / inkt / verf, l.o.

Stijl

Stroming

Vindplaats origineel

Schwarz, Mommie

Schwarz, Mommie (naamvarianten: Samuel Schwarz, Samuel L. Schwartz signeerde ook als S.L. Schwarz). Hij werd op 28 juli 1876 in Zutphen geboren en overleed op 19 november 1942 in Auschwitz (Schlesien). Mommie Schwarz was getrouwd met Else Berg. Mommie werkte als kunstenaar zowel in Antwerpen, Madrid, Berlijn, Amsterdam, Bergen (Noord-Holland) en Mallorca. Daarnaast maakte hij studiereizen naar Spanje, Joegoslavië en Turkije. Opgeleid op de Academie in Antwerpen kwalificeerde hij zich zo...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Schwarz, Mommie.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Akkerlandschap'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.