Beulstoren Dordrecht

Artikelnummer: p27 892.002

We doen Carel Frederik Bendorp zeker niet te kort wanneer we hem bevorderen tot meestertopograaf van Nederland. En uiteraard is Dordrecht voor hem een belangrijke ‘leverancier’ van topografische onderwerpen. We zijn hem dan ook zeer dankbaar voor het tijdig – voor de sloop – vastleggen van  de zogenoemde Dordtse Beulstoren. Het Dordtse gemeente-archief meldt over deze toren het volgende:

De Beulstoren, Spuiboulevard-Spuihaven: 14de eeuwse toren in de stadsmuur.

Onder het metalen rooster, naast de halfronde zitbank aan de huidige Spuihaven / Spuiboulevard, naast de Johan de Wittbrug, vlakbij Intree Dordt, is de baksteenfundering van de 14de eeuwse Beulstoren te zien. Het heeft even wat uitleg nodig, waar dit restant zich bevindt, maar wie zoekt zal vinden! In de oorspronkelijk zeker twee verdiepingen hoge toren heeft in de middeleeuwen onder andere de Dordtse stadsbeul gewoond. In 1816 werd de toen al lang bouwvallige Beulstoren gesloopt. De toren met een diameter van bijna 7 meter is in 1998 opgegraven.

Deze litho van Bendorp is samen met twee andere (het voormalige Klokhuis en de Gevangenenpoort / Leuvenbrug) fraai ingelijst (zie de tweede foto).

Zeer fraai ingelijst samen met twee andere litho’s van Bendorp.

Afmetingen 21.9 × 16 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd), passe-partout

Overig

Grafiek

druksel (litho-, steen-, zeef)

Samenstelling collectie

Signatuur

in de druk, l.o., naam voluit

Stijl

Uitgever

Vindplaats origineel

Bendorp (de oude), Carel Frederik

Carel Frederik Bendorp [naamvarianten: Carel Frederick Bendorp, Carel Frederik (de oude) Bendorp, K.J. Bendorp (feitelijk foutief), K.F. Bendorp] werd op 9 februari 1736 in Sas van Gent geboren en overleed op 13 oktober 1814 in Dordrecht. Bendorp was onder andere leerling bij Hendrik Kobell, Dirk Langendijk en Wouter Uiterlimmige (Dordrecht 1764). Bendorp werd later weer leraar van zijn zoon Johannes Christiaan Bendorp. Bendorp (de oudere) werkte als kunstenaar voornamelijk in de regio'...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Bendorp (de oude), Carel Frederik.

Böger, Frederik

Frederik Böger werd op 29 oktober 1820 in Dordrecht geboren en overleed daar ook op 20 april 1880. Hij was de vader van Frederik Böger junior. Over specifieke kunstzinnige opleidingen is ons niets bekend. Als kunstenaar was hij actief als tekenaar, kalligraaf, lithograaf steengraveur. Daarnaast exploiteerde hij een Steendrukkerij in Dordrecht. Zijn belangrijkste producten als kunstenaar waren portretten. Vermeld in Molhuysen / Blik, Waller, Scheen, Saur.

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Böger, Frederik.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Beulstoren Dordrecht'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.