Kunstenaar:Toorop, Jan

Bezonkenheid, meditatie, vuur

Artikelnummer: k3 310.005

Andermaal een afdruk van één van de vele stichtelijke voorstellingen die Jan Toorop tijdens zijn leven vervaardigde. Het geloof tot in zijn haarvaten belevend stroomde er daarom gedurende zijn hele leven alleen al een bijna onafzienbare stroom allegorisch-christelijke voorstellingen uit zijn atelier. En deze waren altijd weer verrassend qua stijl en vormgeving. Weinig kunstenaars hebben dan ook een groter invloed op de kunstscene uitgeoefend dan Toorop. We dienen alleen daarom al Jan Toorop op een permanent voetstuk te plaatsen! En gezien de vele kunstenaars in spé die bijna letterlijk stonden te dringen om leerling bij hem te mogen worden onderstreepte dit andermaal.

Afmetingen 26.5 × 23.5 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst

Genootschap

Grafiek

druksel (litho-, steen-, zeef)

Samenstelling collectie

Signatuur

in de druk, naam voluit, r.o., toelichtende tekst(en)

Stijl

Uitgever

Vindplaats origineel

Toorop, Jan

Johannes Theodorus (Jan) Toorop werd op 20 december 1858 in Poerworedjo (Indonesië, waar zijn vader grifier was bij de landraad Begelen) geboren en stierf in Den Haag op 3 maart 1928. Hij was de vader van de later zo beroemd geworden Charley Toorop en groot- resp. overgrootvader van Edgar Fernhout resp. Rik Fernhout. Aanvankelijk volgde hij een opleiding aan de Polytechnische School in Delft (onder de leiding van Paul Tétar van Elven). Daarna ging hij eerst naar de Rijksacademie van Beelde...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Toorop, Jan.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Bezonkenheid, meditatie, vuur'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.