Boerendeel met opkamer

Artikelnummer: k4 551.001

Het is dat deze litho is gesigneerd met J. Bosboom want anders zou je gemakkelijk kunnen denken dat het een Rembrandt-product is. Niet zo verwonderlijk voor een kunstenaar die zeer grote bewondering koesterde voor één van zijn illustere kunstenaar-voorgangers. Ofschoon hij zich vooral bewoog in ‘betere kringen’ en zijn vrouw Geertruida vooral over het leven van de ‘betere stand’ romans produceerde, is deze litho bijna een aanklacht tegen het meer dan armoedige bestaan van de boerenknecht en zijn familie. Trefzeker schetste hij dan ook het povere ‘thuis’ (ladder naar de opkamer) en de stal als familiesalon voor de knecht en zijn familie.

Afmetingen 18.5 × 13.5 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd), passe-partout

Genootschap

Grafiek

druksel (litho-, steen-, zeef)

Samenstelling collectie

Signatuur

in de druk, naam voluit, r.o.

Stijl

Vindplaats origineel

Bosboom, Johannes

Johannes Bosboom werd op 18 februari 1817 in Den Haag geboren en overleed daar ook op 14 september 1891. Hij was getrouwd met de schrijfster Geertruida Bosboom-Toussaint. Johannes volgde twee opleidingen aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werd later (1845) lid van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij was leerling van Bartholomeus Johannes van Hove en Wijnand Nuijen (bij de laatste reeds vanaf zijn jeugd; toneeldecoratie maken en schilderen leer...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Bosboom, Johannes.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Boerendeel met opkamer'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.