Kunstenaar:Wiegers, Jan

Boomgaard

Artikelnummer: CO 357.001
Onderwerpen: ,

Jan Wiegers was niet alleen oprichter van De Ploeg in Groningen maar daarnaast ook een zeer begenadigd kunstenaar. Hij was zowel een ‘eigen-ideeën-kunstenaar’ als een meer dan leergierige leerling van bijvoorbeeld Ernst Ludwig Kirchner, één van de belangrijkste smaakmakers binnen Die Brücke (waar ook Jacoba Heemskerck van Beest – weer een goede vriendin en leerling van Piet Mondriaan – een periode actief was) in Berlijn. Deze tekening getuigt van de bijna apathische liefde van Wiegers voor de kunstenaar Kirchner! Een lijntje trekkend van Wiegers (die weer de leraar van diverse leden van KCB en de Bergense School was) / De Groep / Die Brücke (waar Jacoba Heemskerck weer enige tijd actief was) / naar Piet Mondriaan en een halve eeuw Europese kunstgeschiedenis is geschreven. Deze bijzondere bomentekening van Wiegers steekt niet alleen de tekenaar Kirchner naar de kroon maar getuigt ook van de invloed van Piet Mondriaan op Wiegers en was / is en voorbeeld voor vele andere kunstenaars (geworden).

Afmetingen 49 × 34 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd)

Genootschap

,

Stroming

Samenstelling collectie

Tekening

houtskool, viltstift

Signatuur

in potlood / inkt / verf, m.o., naam voluit, toelichtende tekst(en)

Stijl

Vindplaats origineel

Wiegers, Jan

Jan Wiegers (voorkeurnaam: Wiegers, Jan monogrammeerde als JW of J.W.) was de vader van F. (Frans) Wiegers, werd op 31 juli 1893 in Kommerzijl geboren en overleed op 30 november 1959 in Amsterdam. Hij volgde opleidingen aan de Academie Minerva in Groningen, aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en aan de Tekenacademie in Den Haag. Verder was hij leerling bij Frits Jansen, Ernst Ludwig Kirchner, Alexander Henri Robert van Maasdijk en Dirk de Vries Lam. Later werd hij zelf lera...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Wiegers, Jan.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Boomgaard'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.