Compositie fruit en fles

Artikelnummer: CO 616.002

Waarschijnlijk een zeer vroege Theo van Doesburg. Of anders gezegd een van zijn eerste wankele schreden op kubistisch-modernistisch terrein. Bewezen kan het niet worden maar deze pastel valt welhaast zeker toe te schrijven aan hem (in het begin maakt hij wel vaker gebruik van het monogram thvd zoals ook vermeld in de RKD-database). Deze manier van schilderen van stillevens deed aan het begin van de 20ste eeuw massaal opgang. Want vele kunstenaars waren op zoek naar nieuwe manieren van expressie, los van het inmiddels gevestigde expressionisme.

Afmetingen 29.8 × 20.8 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd), passe-partout

Overig
Samenstelling collectie

Schilderkunst

pastel

Signatuur

autogram, in potlood / inkt / verf, r.o.

Stijl

Stroming

Vindplaats origineel

Doesburg, Theo van

Theo van Doesburg [eigenlijke naam: Christian Emil Marie Küpper; pseudoniemen: I.K. Bonset, Aldo Camini (I.K. Bonset gebruikte hij ook als dichter); roepnaam: Emile; noemde zich naar zijn stiefvader Theodorus van Doesburg en monogrammeerde als VD, THVD, VD aaneen of TH.V.D., ook in gestileerde vorm] werd op 30 augustus 1883 in Utrecht geboren en overleed op 7 maart 1931 in Davos. Theo was achtereenvolgens gehuwd met A.H. Feis, Lena Milius, Nelly van Moorsel. Hij volgde geen speciale kunstz...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Doesburg, Theo van.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Compositie fruit en fles'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.