Kunstenaar:Dykstra, Johan

De weg der eenvoudigen

Artikelnummer: CO 066.011

De uitgever Bosch & Keuning gaf dit boek van de christelijke schrijver P. Keuning (1882, Nieuwe Pekela) uit die later zelf firmant werd van de uitgeverij. Deze bundel essays valt het best te beschrijven door het vermelden van de onderscheiden essaytitels:

– I Hoe Sibbeltje barmhartigheid leerde;

– II Het offer;

– III Tetje’s strijd;

– IV ‘N haile toer;

– V Stille Jaantje;

– VI ‘T geluk voor de andere;

– VII Zo’n dingerais;

– VIII Menkvelds vernedering.

Een bijzonder aspect aan deze uitgave is het veelvuldig gebruik van dialect. Het geeft het werk een intieme sfeer. Johan Dykstra weet deze sfeer door zijn eenvoudige, directe manier van tekenen extra te onderstrepen. Opmerkelijk is dat het bijna revolutionaire denken binnen de kring van De Ploeg-leden – waaronder Johan Dykstra – voor Dykstra zelf geen enkele belemmering vormde omm zijn creatieve diensten aan deze christelijke uitgeverij aan te bieden.

Diversen

(boek)illustratie

Genootschap

Samenstelling collectie

Uitgever

Dykstra, Johan

Johan Dykstra is zowel in Groningen op 23 december 1896 geboren als er op 21 februari 1978 gestorven. Johan volgde eerst een opleiding aan de Academie Minerva in Groningen en later aan de Rijksacademie van Beelden kunsten in Amsterdam. Als leerling van onder ander Johannes Josephus Aarts, Fransiscus Hermanus Bach, Richard Roland Holst en Dirk de Vries Lam bekwaamde hij zich verder in het kunstenaarsvak. Zijn opleiding leidde tot een zeer begaafde kunstenaar die vrijwel elke techniek ond...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Dykstra, Johan.

Heeft u een vraag of opmerking over 'De weg der eenvoudigen'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.