Kunstenaar:Nolde, Emile

Emile Nolde

Artikelnummer: BI 999.928
Onderwerp:

Een buitengewoon fraai overzicht van de ‘verboden’ schilderijen van Emile Nolde, althans zoals de Nazi’s daar tegenaan keken.

Entartete Kunst is een beruchte Duitse term die tijdens het Derde Rijk in Duitsland (1933-1945) werd gebruikt om daarmee de vermeende ontsporing van de moderne, vooral van de avant-garde kunst aan te geven. Het betekent in het Nederlands ‘gedegenereerde’ kunst, daarbij refererend aan de door het Duitse fascistische regime wel esthetisch en moreel juist geachte ‘Arische‘ kunst. Het betrof een campagne van de NSDAP om de Duitse kunstwereld onder haar controle brengen, zodat deze voor propagandistische doeleinden van de staat kon worden ingezet.

Maar gelukkig was er genoeg maatschappelijke tegenkracht zodat er tenslotte toch nog veel van bewaard is gebleven.

Samenstelling collectie

Uitgever

Nolde, Emile

Hans Emil Hansen, kunstenaarsnaam: Emil Nolde werd op 7 augustus 1867 in Nolde (Sleeswijk-Holstein) geboren en overleed in Seebüll op 3 april 1956. De Duits / Deense expressionistische kunstenaar Emil Nolde begon als meubelontwerper en houtsnijder bij diverse meubelfabrieken in München, Karlsruhe en Berlijn. Hij volgde daarna opleidingen aan de Kunstgewerbeschule in Kalsruhe, de school van Hölzel in Dachau en aan de Académie Julian in Parijs. Daarnaast leerde hij als leerling van Friedrich...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Nolde, Emile.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Emile Nolde'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.