Friesland – Verkade-album

Artikelnummer: CO 529.005

Begin 20ste eeuw ontwikkelde zich een geheel nieuw model van klantenbinding. Leveranciers ontdekten dat verzamelend publiek al snel verslaafd raakte aan alles wat ze gratis in de schoot werd geworpen. De ene producent zocht het in spaarzegels (zoals Douwe Egberts) en andere – zoals de voormalige bakkerij “De Ruijter” uit Zaandam (later onder de vlag van de Koninklijke Verkade opererend) appelleerden naar de kennishonger van een consumerend koperspubliek. In het geval van Verkade-albums leidde dit niet alleen tot series unieke ‘natuur’- en ‘sociologische’ uitgaven maar ook tot ‘werkgelegenheid’ voor hele reeksen van kunstenaars. Verkade als ‘uitgever’ tekende voor de illustratie-inzet van bekende Pulchri-kunstenaars zoals Edzard Willem Koning alsmede vader en zoon Rol (Cornelis respectievelijk Henricus) maar ook van de Bergense School kunstenaar Jac. J. Koeman.
Deze uitgaven werd geïllustreerd door Edzard Willem Koeman samen met L.W.R. Wenckebach en Jan Voerman Jr..

Diversen

(boek)illustratie

Genootschap

Grafiek

drukwerk (diep- / hoogdruk, offset)

Samenstelling collectie

,

Signatuur

autogram, in de druk, l.o., r.o.

Uitgever

Vindplaats origineel

Koning, Edzard Willem

Edzard Koning (naamvariant: Edzard Willem Koning; signeerde als Edz. Koning en ook wel als Ed.K) werd op 3 mei 1869 in Winschoten geboren en overleed op 21 februari 1954 in Den Haag. Hij was de broer van Arnold Koning. Edzard volgde een opleiding aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag en bekwaamde zich verder als leerling bij Frits Jansen en Johan Philip Koelman. Zelf was hij de leraar van Clasina Johanna Geertruida (To) Cool-van Oosten Slingeland. Hij begon zijn kunstenaarsc...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Koning, Edzard Willem.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Friesland - Verkade-album'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.