Kunstenaar:Wiegers, Jan

Groninger landschap

Artikelnummer: p11 357.002

Jan Wiegers was één van de oprichter van De Ploeg in Groningen en begenadigd kunstenaar. Zowel zijn eigen ideeën als de ideeën die hij opdeed als volgeling van Ernst Ludwig Kirchner [een belangrijkste smaakmakers van Die Brücke (waar ook Jacoba Heemskerck van Beest – een goede vriendin en leerling van Piet Mondriaan – een periode actief was)] uit Berlijn. Deze aquarel getuigt van de liefde van Wiegers voor het Groninger landschap. Een lijntje trekkend van Wiegers (die weer de leraar van diverse leden van KCB en de Bergense School was) / De Groep / Die Brücke (waar Jacoba Heemskerck weer enige tijd actief was) / naar Piet Mondriaan en een halve eeuw Europese kunstgeschiedenis is geschreven. Dit bijzondere landschap van Wiegers steekt niet alleen de kunstenaar Kirchner naar de kroon maar getuigt ook van de wederzijdse invloed van Piet Mondriaan en Jan Wiegers die nog steeds een voorbeeld is voor vele andere kunstenaars.

Afmetingen 39 × 30 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd), passe-partout

Genootschap

,

Stroming

Samenstelling collectie

Schilderkunst

aquarel

Signatuur

autogram, in potlood / inkt / verf, l.o., toelichtende tekst(en)

Stijl

Vindplaats origineel

Wiegers, Jan

Jan Wiegers (voorkeurnaam: Wiegers, Jan monogrammeerde als JW of J.W.) was de vader van F. (Frans) Wiegers, werd op 31 juli 1893 in Kommerzijl geboren en overleed op 30 november 1959 in Amsterdam. Hij volgde opleidingen aan de Academie Minerva in Groningen, aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en aan de Tekenacademie in Den Haag. Verder was hij leerling bij Frits Jansen, Ernst Ludwig Kirchner, Alexander Henri Robert van Maasdijk en Dirk de Vries Lam. Later werd hij zelf lera...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Wiegers, Jan.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Groninger landschap'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.