Hallo William, have you thanked that old pal of yours the Almighty for this last success

Artikelnummer: COL 963.046

Louis Raemaekers was in Europa één van de allerbekendste Nederlandse cartoonisten / (politieke) tekenaars (naast uiteraard Willy Sluiter) in de eerste helft van de 20ste eeuw. Vooral zijn snijdende spotprenten over de 1ste Wereldoorlog werden massaal (internationaal) gedrukt en verspreid onder zowel vriend als vijand. Maar zijn ‘culturele’ verzet tegen de idiotie van oorlogen (en die van de 1ste Wereldoorlog in het bijzonder) klonk ook na de beëindiging ervan nog jaren na. Om te beginnen werden na de Vrede van Versailles door diverse uitgeverijen – waaronder de Nederlandse ‘De Telegraaf’ uit Amsterdam – uitgaven verzorgd van zijn oudere cartoons en andere producten – vaak in de vorm van ansichtkaarten – met als doel om middelen te genereren voor materiële hulp aan de vele duizenden oorlogsslachtoffers.
Vaak werden deze uitgaven in een soort van boekvorm seriematig uitgegeven (deze briefkaart is er één van 15 stuks; zie voor de andere ansichtkaarten de nummers COL 963.039 t/m COL 963.053; hieraan vooraf was er al een eerste serie uitgegeven door ‘De Telegraaf’). Op de tweede foto zijn de keerzijde van de ansichtkaarten, het scheurboekje zelf en de teksten op de binnenzijde van het omhulsel te zien).

Meer informatie:
Afmetingen 8.8 × 13.8 cm
(Ansicht)kaart

niet gelopen, z.w.

Genootschap

Ansichtkaartcode

Signatuur

in de druk, l.o., naam voluit

Stijl

Samenstelling collectie

Uitgever

,

Vindplaats origineel

Raemaekers, Dr Louis

Louis Raemaekers (naamvarianten: Louis Ramaekers, dr Louis Raemaekers; monogrammeerde als LR) werd op 6 april 1869 in Roermond geboren en overleed op 25 juli 1956 in Scheveningen. Hij volgde kunstzinnige opleidingen aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam en aan de Tekenacademie in Brussel. Hij was onder andere leerling bij Ernest Blanc-Garin, Johan Roeland de Kruyff en Theo Molkenboer. Later (als leraar kunstnijverheid en tekenleraar aan de Ambachtsschool in Tilburg...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Raemaekers, Dr Louis.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Hallo William, have you thanked that old pal of yours the Almighty for this last success'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.