Hendrik Nicolaas Werkman I

Artikelnummer: BI 999.702

Deze veel gezochte en zeldzame publicatie over het werk van Hendrik Nicolaas Werkman bevat naast veel biografische informatie ook een grote hoeveelheid illustraties over zijn leven en werkstukken.

Helaas werd op 13 maart 1945 Werkman van het leven beroofd door de Nazi’s! De waarom-vraag van zijn arrestatie en executie is nooit duidelijk geworden. Was hij gewoon een politieke gevangen die als wisselgeld werd gebruikt of verdachten ze hem er van (volgens destijds heersende geruchten) in samenwerking met de Bezige Bij een publicatie te hebben voorbereid waarin een spotvers op Hitler voorkwam. Maar daar bleek achteraf Werkman niets mee van doen te hebben gehad. Het auteurschap ervan kwam toe aan ene H. de Koningh.

Genootschap

Samenstelling collectie

Uitgever

Werkman, Hendrik Nicolaas

Hendrik Nicolaas Werkman werd op 29 april 1882 in Leens (De Marne) geboren en overleed op 10 april 1945 in Bakkeveen (Opsterland) waar hij door de bezettende macht in de bossen werd geëxecuteerd. Werkman volgde geen specifieke kunstzinnige opleiding; hij was dus in feite autodidact maar werd desondanks leraar / adviseur van onder andere Jaap Naninga en Siep van den Berg. Aanvankelijk werkte hij in Leens maar later ook in Groningen, Assen, Keulen en Parijs (studiereis). Hij was een ze...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Werkman, Hendrik Nicolaas.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Hendrik Nicolaas Werkman I'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.