Het lelijke jonge eendje

Artikelnummer: CO 558.001

Theo van Hoytema als schrijver èn tekenaar samengebald in wat waarschijnlijk zij meest beroemde lithografische product kan worden genoemd. Simon Moulijn schrijft in zijn boek ‘De lithografische prentkunst’ (citaat):

“Dit boek werd een groot succes. In 31grote, gekleurde platen vertelde Hoytema de geschiedenis van het eendje op open fleurige wijze; hij wist alle beesten die er in voorkomen, uitstekend te karakteriseren en behandelde zijn stenen zo vrij en onbevangen als nog niemand bij ons had aangedurfd”.

Ook de beroemde Prof. Jan Veth besteedde uitgebreid aandacht aan dit boek in zijn boek “Hollandse tekenaars van deze tijd”.

Afwerking

niet ingelijst / n.v.t.

Diversen

(boek)illustratie

Genootschap

Grafiek

druksel (litho-, steen-, zeef)

Samenstelling collectie

,

Signatuur

autogram, in de druk, r.o.

Stijl

Uitgever

Vindplaats origineel

Hoytema, Theo van

Theo van Hoytema (naamvarianten: Theodoor van Hoijtema, Theodorus van Hoijtema, Theodoor van Hoytema; signeerde als 'Theo van Hoytema' of 'TvHoytema' of monogrammeerde als TVH, TvH (aaneen), TvH (ineen) maar ook wel met HTV) werd op 18 december 1863 in Den Haag geboren en overleed daar ook op 28 augustus 1917. Hij volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag alsmede op latere leeftijd nog zomer- en wintercursussen. Hij was leerling bij Frits Jansen. La...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Hoytema, Theo van.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Het lelijke jonge eendje'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.