Hofpoort bij Augustijnenkerk naar Hofplein in Dordrecht

Artikelnummer: p3 231.067

Een zeer vroege olieverf uit de allereerste fase van de kunstenaarsloopbaan van Cor Noltee. Het gaat hier om één van de Hofpoortjes (deze bevindt zich naast de beroemde Augustijnenkerk in Dordrecht). Dit poortje bevindt zich op enkele 10-tallen meters van het Teekengenootschap Pictura waar Noltee zijn hele leven lid van was. Helaas is de olieverf niet gesigneerd maar de nog steeds levende tijdgenoot van Cor Noltee (de kunstschilder Oscar van der Avoort, eveneens Picturalid) bevestigt dat dit werk van de hand van Cor is. Los van zijn verklaring straalt dit werk niet alleen de kracht maar ook het ontlokende meesterschap (de wijze van schilderen inclusief de geliefde kleurkeuzen) van Cor Noltee ontegenzeggelijk uit. Dit werkje kan met recht als ‘de start van de Dordtse Breitner’ (de bijnaam van Cor Noltee) worden gememoreerd.

Afmetingen 32 × 46 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst

Genootschap

Samenstelling collectie

Schilderkunst

(acryl-, olie)verf, harde ondergrond

Signatuur

geen

Stijl

Uitgever

Vindplaats origineel

Noltee, Bernardus Cornelis

Bernardus Cornelis ( Cor) Noltee is op 25 mei 1903 in Den Haag geboren en overleden op 2 januari 1967 in Dordrecht. Noltee is van origine een oer-Hollandse impressionist en wordt wel de Dordtse Breitner genoemd. Van 1915 tot 1920 was hij leerling van de Haagse Academie van Beeldende Kunsten die hij tot en met het tweede studiejaar volgde (de afdeling Teeken- en schilderkunst in het bijzonder). In die periode had hij intensief contact met Jef van Jole, Henk van Leeuwen en Willem de Zwart. ...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Noltee, Bernardus Cornelis.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Hofpoort bij Augustijnenkerk naar Hofplein in Dordrecht'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.