Kunstenaar:Toorop, Jan

Jan Toorop in zijn tijd

Artikelnummer: BI 999.602
Onderwerp:

In zijn tijd was Jan Toorop beroemd, geliefd en populair. Niet alleen als begaafd schilder, tekenaar en graficus. Ook als gedreven ambassadeur van de schone kunsten. Zijn roem reikte tot ver over de landsgrenzen. Bij zijn begrafenis werd hij geëerd als ‘de veelzijdigste kunstenaar die Holland sinds eeuwen heeft gehad’.

Bovenstaande 1ste alinea van het voorwoord van deze publicatie geldt nog steeds volgens ons! Ook zijn populariteit laat heden ten dage nog steeds weinig te wensen over.

Het is dan ook niet voor niets dat de inleiding wordt opgesierd met een getekend portret van Jan Toorop door de minstens zo bekende  kunstenaar prof Jan Veth.

Genootschap

Samenstelling collectie

Uitgever

Toorop, Jan

Johannes Theodorus (Jan) Toorop werd op 20 december 1858 in Poerworedjo (Indonesië, waar zijn vader grifier was bij de landraad Begelen) geboren en stierf in Den Haag op 3 maart 1928. Hij was de vader van de later zo beroemd geworden Charley Toorop en groot- resp. overgrootvader van Edgar Fernhout resp. Rik Fernhout. Aanvankelijk volgde hij een opleiding aan de Polytechnische School in Delft (onder de leiding van Paul Tétar van Elven). Daarna ging hij eerst naar de Rijksacademie van Beelde...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Toorop, Jan.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Jan Toorop in zijn tijd'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.