Kunstenaar:Toorop, Jan

Kalenderblad oktober-november-december 1931

Artikelnummer: CO 310.168

Op zeer slimme (zakelijke?) wijze winst Jan Toorop zijn creaties aan de man te (laten) brengen. Vele ervan vonden hun weg naar het grote (katholieke) publiek middels ansichtkaarten, litho’s, bidprentjes, kalenders et cetera. Weinig verwonderlijk omdat zijn creaties èn van een meer dan superieure kwaliteit èn (religieuze) strekking waren naast betaalbaar. Zeer belangrijk in zijn topperiode als kunstenaar in het begin van de 20ste eeuw. Hier een voorbeeld van zo’n kalenderblad. De Madonna-litho zelf dateert van 1923.
Bijzonder is dat het werk van Jan van Toorop tot op de dag-van-vandaag nog steeds gezocht en verzameld wordt.

Afmetingen 24.8 × 40.3 cm
Afwerking

niet ingelijst / n.v.t.

Diversen

(boek)illustratie

Genootschap

Grafiek

druksel (litho-, steen-, zeef)

Samenstelling collectie

Signatuur

in de druk, naam voluit, r.o., toelichtende tekst(en)

Stijl

Uitgever

Toorop, Jan

Johannes Theodorus (Jan) Toorop werd op 20 december 1858 in Poerworedjo (Indonesië, waar zijn vader grifier was bij de landraad Begelen) geboren en stierf in Den Haag op 3 maart 1928. Hij was de vader van de later zo beroemd geworden Charley Toorop en groot- resp. overgrootvader van Edgar Fernhout resp. Rik Fernhout. Aanvankelijk volgde hij een opleiding aan de Polytechnische School in Delft (onder de leiding van Paul Tétar van Elven). Daarna ging hij eerst naar de Rijksacademie van Beelde...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Toorop, Jan.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Kalenderblad oktober-november-december 1931'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.