Kandinsky en Der Blaue Reiter

Artikelnummer: BI 998.183

In het begin van de 20ste eeuw ontstond er ook in Duitsland een stroomversnelling in de kunstontwikkeling. Zeg maar van impressionisme naar expressionisme maar dan wel in twee richtingen. De ene stroming noemde zich Die Brücke (Dresden) en de ander Der Blaue Reiter (München). Het waren met name Wassily Kandinsky, Franz Marc, Paul Klee, Alexej von Jawlensky, Gabriele Münter en Marianne von Werefkin die de toon zetten bij Der Baue Reiter.

We mogen ons gelukkig prijzen dat het Haagse Gemeentemuseum niet alleen veel aandacht besteedde en nog steeds besteedt aan deze groep maar ook dat zij deze (bijna als standaardwerk te beschouwen) uitgave mogelijk heeft gemaakt.

Samenstelling collectie

Uitgever

Kandinsky, Vasili Vasileevch

Vasili Vasileevich Kandinsky ( naamvarianten: Wassily Wassiljewitsch Kandinsky, Vasilij Vasilijevitsch Kandinski; monogrammeerde als VK aaneen of door elkaar, kleine ‘k’ in driehoek) werd op 4 december 1866 in Moskou geboren en overleed op 13 december 1944 in Neuilly-sur-Seine. Hij volgde kunstzinnige opleidingen aan de Azbé Schule en aan de Academie der Bildenden Künste beide in München. Kandinsky was daarnaast leerling bij Franz von Stuck. Onder zijn eigen latere leerlingen telde hij Mor...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Kandinsky, Vasili Vasileevch.

Klee, Paul

Paul Klee werd op 18 december 1879 in Münchenbuchsee (bij Bern) geboren en overleed op 29 juni 1940 in Muralto (Zwitserland). Klee volgde een kunstzinnige opleiding in München en was onder andere leerling bij Franz von Stuck. Later werd hij zelf benoemd tot leraar aan de Bauhaus Schule in zowel Weimar als Dessau en de Statliche Kunstakademie in Düsseldorf. Onder zijn latere leerlingen telde Paul Klee onder andere Mordechai Ardon, Gertrud Arndt, Rudolf Baschant, Eugen Batz, Hubert Berke, Vilhe...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Klee, Paul.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Kandinsky en Der Blaue Reiter'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.