Kunstenaar:Ritsema, Coba

Krissen en gemummificeerd papoea-hoofd

Artikelnummer: CO 467.001

Een luguber schilderij van een Amsterdamse Joffer! Als je tegelijkertijd naar een foto van de schilderes Coba Ritsema kijkt en naar dit schilderij dan kan je je nauwelijks voorstellen dat deze vrouw er de creator van is! Want de vele vaak zeer fraaie stillevens en portretten van Coba Ritsema zijn altijd tegen het lieflijke aan. Zij moet zonder meer emotioneel door iets zeer schokkends zijn getroffen. Het zette haar kennelijk zelfs aan om haar boze / verontwaardigde / verwarrende gevoelens in deze schildering weer te geven. Het is voor zover bekend haar enige ‘protestwerk’.

Afmetingen 70 × 55 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst

Genootschap

,

Stroming

Samenstelling collectie

Schilderkunst

(acryl-, olie)verf

Signatuur

in potlood / inkt / verf, m.o., slecht- / on(leesbaar)

Stijl

Vindplaats origineel

Ritsema, Coba

Jacoba Johanna (Coba) Ritsema (zij signeerde als Coba Ritsema; monogram: CR) werd op 26 juni 1876 in Haarlem geboren en overleed op 13 december 1961 in Amsterdam. Ze was een dochter van de kunstenaar C. Ritsema (1834-1916) en de zus van de kunstenaar Jacob Ritsema (1869-1943. Ze volgde opleidingen aan de School voor Kunstnijverheid in Haarlem en aan de Rijksacademie van Beelden Kunsten in Amsterdam (ref. Derkinderen). Ze kreeg daarnaast in het bijzonder les van August Allebé, George Hendri...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Ritsema, Coba.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Krissen en gemummificeerd papoea-hoofd'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.