Kuyper in de caricatuur

Artikelnummer: CO 360.005

Kuyper was niet alleen een groot staatsman maar was evenmin wars van enige zelfspot / -kritiek. Tekenend voor hem is dat hij zelf het voorwoord aanleverde voor deze unieke publicatie welke in beeldtaal feitelijk een (zeer) kritische mini-geschiedschrijving van de persoon Kuyper bevat. 10 Beeldend kunstenaars vierden zich in deze publicatie als het ware bot op de persoon Kuyper.
Deze publicatie is dus meer dan de staatsman Kuyper als zodanig; het schetst een amper compleet beeld van de generatie karikaturisten uit de eerste helft van de zeer bewogen 20ste eeuw. Met als meest in de herinnering gebleven karikaturisten die allen een eigen plek in de verzameling van CAPUT OVIS hebben gekregen (Pieter van der Hem, Leo Raemaekers en Louis de Leeuw).
Om deze reden hebben we voor de overzichtelijkheid dit boekwerk tweemaal geregistreerd. Niet alleen onder de naam Willem van Konijnenburg maar ook onder die van Louis Raemaekers (CO 963.030).

Diversen

(boek)illustratie

Genootschap

Samenstelling collectie

Grafiek

drukwerk (diep- / hoogdruk, offset)

Signatuur

in de druk, r.o.

Stijl

Uitgever

Vindplaats origineel

Konijnenburg, Willem van

Willem van Konijnenburg (naamvarianten: Willem Adriaan van Konijnenburg, Willem Adrian van Konijnenburg) werd op 11 februari 1868 in Den Haag geboren en overleed op 28 februari 1943 eveneens in Den Haag. Hij volgde een opleiding aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag en was leerling bij Johannes Christiaan d'Arnaud Gerkens, Eduard Willem Frederik Kerling en Johan Philip Koelman. Zelf was hij later weer leraar van Willem van den Berg, Jeanne Bieruma Oosting, Johan Briedé, André v...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Konijnenburg, Willem van.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Kuyper in de caricatuur'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.