Kunstenaar:Veth, Jan

Leven en werk van Jan Veth

Artikelnummer: BI 999.119

Johan Huizinga – één van Nederlands belangrijkste geschiedschrijvers ooit – besteedde zeer terecht aandacht aan het fenomeen Jan Veth. Jan Veth, de onvermoeibare Dordtse kunstenaar, auteur, redacteur (van onder andere het tijdschrift de Nieuwe Gids), kunstorganisator en soms zelfs kunstbemoeial – gelauwerd op vele manieren en getooid met de professorale titel heeft een grote stempel gedrukt op de 19de en 20ste eeuwse kunstontwikkeling in Nederland (en zelfs ver daarbuiten). Johan Huizinga weet op bijna romaneske manier een levensschets van deze culturele duizendpoot neer te zetten in dit boek. Meer dan lezenswaard! Voorzien van een aantal treffende tip ins.
Ofschoon Jan Veth het liefst zich als vrij schilderende kunstenaar wilde ontwikkelen, dwong hij zichzelf om (deels door onduidelijke, emotionele gebeurtenissen) zich te concentreren op de portretkunst. Zie ook de bijgevoegde foto’s ten bewijze dat hij zich zowel etsend, lithograferend als schilderend uniek ontwikkelde. Des te betreurenswaardiger is het dat hij niet aan het vrije kunstenaarschap is toegekomen.

Bijzonder is het dat ons exemplaar van een exlibris is voorzien – ontworpen door J. Franken Pzn (zie ook COL 553.006) – van de arts dr A.W.J.H. Hoitink.

Auteur: Johan Huizinga.

Samenstelling collectie

Genootschap

Overig

Uitgever

Veth, Jan

Jan Veth [naamvarianten: Jan Pieter Veth, Jan Pieter (dr.) Veth, Henric van Gooyen, Samuel van Hoogstraten (monogram: Sv.H.), J. Staphorst, G.H.C. Stemming, Van Doornik en de Kempenaere; signeerde meestal met Jan Veth, JV of J V ineen] werd op 18 mei 1864 in Dordrecht geboren en overleed op 1 juli 1925 in Amsterdam. Hij volgde een opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en was daarnaast leerling van August Allebé, Antoon Derkinderen, Johann Wilhelm Kaiser en Adria...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Veth, Jan.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Leven en werk van Jan Veth'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.