Maria Wandscheer

Artikelnummer: BI 999.660

Als Amsterdamse woonde Maria Wandscheer tientallen jaren in Ede. Ofschoon inmiddels goeddeels verdwenen uit het zicht van de hedendaagse kunstscene, was zij een meer dan belangrijke kunstenares in haar tijd. Haar portretten en stillevens wedijverden zeer met die van zowel de Sluijters als de Amsterdamse Joffers. Ten voorbeeld een kort bezorgd schrijven van Professor A. Allebé (citaat uit een schrijven aan haar): Lieve Marie, dit briefje zal een ouderwetsche vitbrief worden als in de dagen van je loge. maar jij hebt het je zelve te wijten. Ik ben overtuigd dat Sofie en Ida mij gelijk zullen geven, want ik verg dat je beide zusters deelgenooten maakt van de volgende beschouwingen. Het is à propos va de St. Lucas expositie. In den cataloog met prijzen zie ik jouw O.I. kers en jouw paddestoelen geprijsd fl. 80,- en fl. 40,-. Lieve meid, dat zijn geen prijzen voor een schilderes van jouw talent …………………….. .

Deze studie – in opdracht van de Vereniging Oud Ede – verdient minimaal een herdruk!

Genootschap

,

Samenstelling collectie

Uitgever

Wandscheer, Maria

Maria Wandscheer (naamvarianten: Marie Wandscheer, Maria Willemina Wandscheer; signeerde als M.Wandscheer werd op 19 november 1856 geboren in Amsterdam en overleed op 18 september 1936 in Ede. Zij volgde een kunstzinnige opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in  Amsterdam en was onder andere leerling bij August Allebé, Valentijn Bing en Willem Witsen. Op latere leeftijd leidde zij onder andere weer Maria Adeline Alice Schweistal en Eduard Frederik van de Waereld op. Als k...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Wandscheer, Maria.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Maria Wandscheer'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.